Pastaie de mazare = luati una cu 9 boabe, legati-o cu o ata alba deasupra cadrului usii. Daca primul intrat nu e membru al familiei si nu e casatorit/a, te casatoresti pana intr-un an.

Trandafir rosu = culege unul inflorit, in iunie, pana la ora 7 dimineata si pune-l intr-un plic alb; lipeste plicul cu mijlociul stang, pune-l sub perna si retine ce visezi. Daca visezi apa, campii, flori, munti, sticla, orga, copii, parinti, luna, argint, inseamna casatorie in urmatoarele 12 luni. Daca visezi uriasi, animale, pasari, pesti, hartie, ochelari, soare, inseamna ca astepti 5 ani pana te casatoresti. Daca visezi aur, clopote, reptile, furtuna, soldati, e semn rau – ramai necasatorit/a.

Par si inel = ia un fir lung din parul tau sau al altcuiva, trece-l printr-o verigheta de aur. Apuca firul, astfel incat inelul sa atarne intre aratator si degetul mare de la mana stanga si pune cotul pe masa. Apleaca firul pana inelul ajunge in gura unui pahar gol. Nu misca mana. Daca inelul nu se misca, va trece mult pana la nunta. Daca se misca si atinge peretii paharului, numara de cate ori o face timp de 5 minute si scade din totalul numarului de litere din numele tau de botez si de familie si afli numarul de ani pana la nunta. Daca numarul e negativ (cu minus), te casatoresti intr-un an.

Carti de joc = intr-un grup de femei, pentru a afla care se va marita prima, imparte cartile cu fata in sus. Cine primeste regele de inima rosie va fi prima. Pentru barbati, dama de inima rosie este importanta.
Orice numar impar de persoane trebuie sa stea in cerc, sa puna la mijloc un pachet bine amestecat de carti intr-o cutie sau o punga, apoi fiecare trebuie sa traga o carte, pana la ultima. Cine trage asul de inima rosie se va casatori mai intai; cine are doi de trefla – ultimul; asul de pica – niciodata.

Cuc = cand auzi cucul prima data in an, nu uita sa spui:
“Cucu, cucu, da-mi raspuns
La-ntrebarea ce ti-am pus.
Spune-mi repede, cinstit
In cati ani eu ma marit”.
De cate ori auzi “cucu” – atatia ani pana la nunta.

Oglinda si luna = urmatorul procedeu ar trebui sa aiba loc de Craciun sau in Ajun. Imprumuta o batista barbateasca din matase si du-o impreuna cu o oglinda, la un rau, lac sau iaz. Asteapta rasaritul lunii singur/a; intorce-te cu spatele la apa si ridica oglinda astfel incat sa vezi in ea si luna de pe cer si luna din apa. Pune-ti batista pe fata si numara cate luni vezi in oglinda. Dacă sunt doua, va trece mai mult de un an inainte de nunta; daca sunt mai multe, numarul lor reprezinta numarul de luni pana la nunta.

Samburi de cirese = numarati-le pe farfurie, astfel: prima – “anul asta”, a doua – “la anul”, a treia – “candva”, a patra – “niciodata”. Daca sunt mai mult de patru, repeta numaratoarea. Ultimele cuvinte se refera la casatoria ta. La fel, cand smulgi petalele unei margarete.

REDACŢIA