” Ai restanta – n-ai vacanta!”
(“proverb” studentesc)

Ca si celebrul “n-ai carte, n-ai parte” si proverbul de mai sus l-am auzit, repetat de multi studenti. Toate aceste proverbe, zicatori, vorbe de duh si altele insumeaza un anumit gen de folclor, cel studentesc, din care nu puteau lipsi superstitiile. Intr-un studiu efectuat de Universitatea Americana din Beirut (Liban), la care au raspuns cateva sute de liceeni si studenti la un numar de 59 de intrebari, puse unui segment format din persoane cu varste, nivel de educatie, sex si performante scolare foarte diferite, a rezultat o privire de ansamblu asupra superstitiilor in sine, dar si al gradului de influenta a acestora asupra comportamentului intervievatilor, fete si baieţi. A reiesit ca, odata cu cresterea nivelului educational, scade semnificativ credinta in superstitii. Si altele: fetele sunt mai superstitioase ca baietii, iar studentii la arte, mai superstitiosi ca cei de la stiintele exacte. Ar fi interesant de facut un astfel de studiu si printre studentii romani.

Exista printre ei toate tipurile posibile de superstitiosi! Chiar si cei care sustin ca nu sunt superstitiosi, cautati mai amanuntit, vor fi gasiti ca avand mici… obiceiuri. O studenta chiar sustinea ca nu are nici o superstitie, ba dimpotriva, spunea ca ei ii aduc noroc zilele de marti 13 si pisica neagra. Si ce este asta, decat tot o superstitie!?

Sa vedem ce superstitii mai au studentii: cu timiditate, o studenta spune ca ea nu se duce la examen fara un medalion daruit de mama sa. Purtat numai sub bluza, nu la vedere. Sustine ca i-a purtat noroc pentru ca, o singura data nu l-a avut si atunci… a “picat”! Ce sa-nsemne asta? Altul spune ca el poarta la examene numai o anumita cravata, despre care spune ca-i norocoasa! Alte “unelte” aducatoare de noroc: pixuri, brose, creioane, amulete. Alt student nu s-ar barbieri in zi de examen, Doamne-fereste! Asta o face in seara dinaintea examenului, sa-i meargă bine. Unul, mai increzator, zice ca inainte de “eveniment” bea un gin tonic (ce “superstitie tonica”!), altii se feresc sa treaca pe sub o scara.

Un grup de studenti din Cluj, chiar au “inventat” o superstitie: nu mergeau la examene pe un anumit drum – mult mai scurt – pentru ca le purta ghinion, ziceau ei, sa treaca pe sub niste arcade, de pe un anumit pasaj din Cluj. Este interesant ca si generatiile care i-au urmat, au preluat aceasta superstitie. Alt caz, asemanator, care confirma puterea superstitiei in randul studentilor este cel al celebrului “Gang al repetentilor” dintr-un alt oras universitar – Iasi.
Intre Universitate si biblioteca “Mihai Eminescu”, undeva pe dealul Copoului este un gang despre care superstitia spune ca aduce ghinion la examene. Generatii intregi de studenti nu trec prin acel gang pentru nimic in lume, in drumul lor catre Universitate. Legenda pare indreptatita fiindca cei mai multi dintre studentii care treceau pe acolo “picau” la examene, ca mustele! Aceasta superstitie poarta in ea, ca mai toate superstitiile, teama de nenoroc si un sambure de adevar. Se pare ca in acel gang a avut locatie un bar! Se prea poate ca studentii sa intre in acel local si sa dea pe gat cate un pahar de… curaj. Unul-doua… Cine mai stie?… In mod firesc, examenele erau “picate”. Si uite-asa, inca o superstitie studenteasca s-a nascut!

Dar cele mai simpatice superstitii, consideram ca sunt urmatoarele: o studenta spune ca ei, ziua de miercuri ii poarta ghinion. De ce? am intrebat. Pentru ca miercurea am chimia! Fara comentarii. Dar si mai nostima este superstitia unei studente, eminenta, care, desi nu are nevoie, isi face constiincioasa fituici “norocoase” fara de care crede ca va “pica”. Le poarta cu ea dar n-o poti convinge sa le foloseasca. Nici sa nu le mai faca. “Aduce ghinion” zice ea!
Trebuie sa inchei pentru ca mi se “bate” ochiul drept si trebuie sa aflu ce inseamna…

Semneaza : o studenta fara superstitii