Cum spuneam: nimeni nu scapa de superstitii ! “Ilustri” nostri politicieni sunt si ei oameni si… nimic din ce e omenesc nu-i ocoleste ; astfel, am spicuit, de ici, de colea, cateva superstitii ale unora dintre ei, sub rezerva publicarii si a altor superstitii “politice”, pe masura ce le vom afla.

“Esalonul II”

Vom incepe cu cativa dintre politicienii, poate mai putin cunoscuti, zisi “din esalonul II” si cu superstitiile acestora. Trebuie sa mentionam, totusi, ca sunt si unii care nu au superstitii, ca, de pilda, Gheorghe Falca primarul Aradului, care declara rituos ca n-are superstitii, pentru ca – spune el – este credincios. Si Eugen Dogariu, subprefect de Timis, declara ca nu e superstitios, dar… mai zice din cand in cand cate-un “Doamne fereste !” sa nu se intample ceva rau si… bate in lemn. Ca gest reflex, zice el. Ciprian Iftimoaiei, fost prefect de Timis, isi face cruce de trei ori daca-i taie calea o pisica neagra. El are si o superstitie “mostenita” de la bunici, care spune ca nu e bine sa te intorci din drum, ca-ti merge rau ; si nu se intoarce ! Dar bate in lemn pentru a indeparta ghinionul. Despre numarul 13 si ziua de vineri, spune insa ca, dimpotriva, ii poarta noroc. Ioan Cojocari, in 2008 inca secretar al Primariei, este foarte superstitios ; cand vede pisica neagra se intoarce din drum, vineri 13 este pentru el zi neagra, bate in lemn pentru indepartarea ghinionului si nu poarta culoarea neagra. Cand urca in avion, spune “Tatal Nostru” si se inchina de trei ori ; declara ca nu-i bine sa-ti iasa in cale fete bisericesti, preoti sau calugarite.

Gheorghe Ciobanu, deputat in Parlament, cand vede pisica neagra, isi face cruce si se intoarce putin inapoi; iese din casa cu piciorul drept, dar pentru el numarul 13 este norocos. Doina Silistru, senator psd-ist, nu este nici ea prea originala ; ii e frica de ce poate aduce pisica neagra si, isi face cruce in gand (cum o fi asta?) ca sa indeparteze ghinionul. Ziua de marti-6 ii aduce ghinion si ea, deoarece intr-o astfel de zi a avut un accident de masina. Gratiela Iordache, secretar de Stat in Ministerul Finantelor publice, aprinde lumanari inainte de alegeri si nu se desparte de geanta ei “norocoasa, zice ea.

Spre… culmi…

Spre “varf”-ul ierarhiei politice, declararea superstitiilor devine mai rara si mai discreta…” Am aflat despre Cristian Boureanu ca este superstitios in legatura cu intoarcerea din drum ; el n-o face niciodata. Norica Nicolai nu da bani lunea, crede ca ce viseaza noaptea ii influenteaza ziua urmatoare si daca viseaza animale, in special caini, ii marge rau. Si pe Madalin Voicu il sperie cainii din vis, care pot aduce ghinion. Nicolae Vacaroiu crede ca bufnitele aduc noroc, iar cucuvelele aduc moarte, iar Mircea Geoana spune ca “spera sa-l ajute configuratia astrala” in alegeri. Una dintre cele mai superstitioase persoane politice este, insa, Elena Basescu : ea poarta pe mana stanga un snur rosu, pentru a se feri de farmece si deochi, de “ochiul dracului” si de nenorociri. Ea crede ca acest snur rosu ii aduce fericire si liniste in viata. Oricat ar vrea ei sa ascunda anumite lucruri, acestea ies la iveala singure… iar faptul ca sunt superstitiosi, de asemenea.

100% superstitii “politice”

Despre membri Parlamentului avem numai cuvinte de “lauda” ; ei dau pe dinafara de superstitiosi ce sunt : prin 2007, cand a fost cu referendumul pentru demiterea sefului statului si s-a propus ziua de 13 mai, pentru exprimarea votului, deputatii au sarit ca arsi si au cerut sa nu se voteze intr-o zi cu ghinion ! Asa a fost ! S-a votat pe 19 mai. Dar cea mai flagranta superstitie, a iesit la iveala in februarie 2009, cand senatorii au blocat ordonanta privind pasapoartele elecronice, speriati ca cipurile acestora ar contine maleficul numar 666 ! Cei mai superstitiosi dintre parlamentari s-au dovedit a fi psd-istul Titus Corlatean si liberalul Emilian Francu, vajnici aparatori ai superstitiei ca 666 aduce ghinion, ca este numar fatidic si ca nu trebuie sa avem pasapoarte biometrice cu acest numar, ca… ne ia dracu’ ! Noi credem ca, la modul cum ne conduc ei, ne ia… oricum. Dar cel mai hilar superstitios, s-a dovedit a fi o “fata bisericeasca” despre care se spune ca n-ar fi tocmai potrivit sa aiba superstitii ; IPS Bartolomeu ii cere presedintelui Basescu sa scoata pe “dracu” din pasapoarte ! Ce mai bazaconie ! Dar nu ne mai mira nimic, din moment ce in sfera politiceasca circula superstitia ca : cine se “pune” cu Basescu, scade sigur in popularitate si sigur va pierde in afaceri sau in alegeri, cine mai stie.
Superstitiile politicienilor ne fac sa radem, dar e un ras amar…

Lume! Lume! Ascultati…

Sub titlul: Cultura populara, mitologie si superstitii din cinci tari, Adina Chirvasa semneaza la 7 iulie 2009, in “Buna ziua, Brasov”, articolul care prezinta proiectul “A look into the superstition”, organizat de Asociatia studenteasca “Voluntari pentru idei si proiecte (VIP)”, intre 12-21 august, la Bran. Proiectul se va finaliza cu un eveniment pentru public, la care vor fi expuse fotografii si proiectate scurt-metraje ale superstitiosilor din 5 tari : Spania, Italia, Franta, Bulgaria si Romania, eveniment intitulat “FESTIVALUL SUPERSTITIILOR” care va avea loc miercuri, 19 august 2009 la Bran.

Superstitiosi din toata tara – uniti-va!
Propunem si politicienilor, candidati in alegerile din toamna, sa nu rateze ocazia de a-si face campanie electorala!

REDACŢIA