Skip to content

Ce este superstiţia?

Este o prejudecată care decurge din credinţa în spirite bune şi rele, în farmece şi vrăji, în semne prevestitoare, în numere fatidice sau în alte rămăşiţe ale animismului şi ale magiei (animismul este credinţa în spirite şi duhurile lucrurilor; primitivism).

Când şi de ce apare în viaţa unui om?

Oamenii se tem şi teama este cea care-i face să creadă în superstiţii. Superstiţia poate să apară oricând, la orice vârstă, la orice om (mai puţin la cei cultivaţi, cu o educaţie elevată). De ce apare? Din cauză că au avut unele coincidenţe de mai multe ori; sau din cauza slăbiciunii de caracter, educaţiei, mediului, influenţelor diverse şi altele.

Ce fel de superstiţii sunt?

De toate felurile! În general, se spune că sunt de două feluri: “de bine” şi “de rău”. (Ex. Este bine să intri cu dreptul în casă; e rău să intri cu stângul. E “de rău” să spargi oglinda, e “de bine” dacă se sparge altceva, că se sparge ghinionul).
Mai sunt: superstiţii naţionale sau regionale (din Grecia – click aici,), rurale (de la ţărani) sau urbane (orăşeneşti), superstiţii ale profesiilor, ale elevilor şi multe altele.

Superstiţii pe zone ale ţării

Superstiţiile sunt cam la fel peste tot, doar mai rar sunt ale unei singure regiuni. Exemplu: În Ardeal, de Paşte, se udă fetele cu apă de colonie, ca să fie tot anul frumoase; această superstiţie nu există în alte zone ale României.

Topul superstiţiilor

1. Pisica neagră (click aici şi aici);
2. Vineri 13 (click aici);
3. Marţi 3 ceasuri rele.

Cum scapi de superstiţii?
De cele mai multe ori nu scapi.Sau scapi, dar capeţi alte două în loc (Bate-n lemn!).

Legătura dintre superstiţii şi credinţele populare

Sunt strâns legate.Ba, mai mult, sunt în legătură şi cu credinţa religioasă. Toate astea se datorează faptului că prin tradiţie se transmiteau pe vremuri toate: şi obiceiurile, şi credinţa, şi învăţătura, deci şi superstiţiile.
Ele formează un fel de “moştenire” din bătrâni. Exemplu: preotul citea pentru ploaie, pe vreme de secetă (credinţă); în acelaşi timp, la sate, jucau paparudele (superstiţie); dar bătrânii spun că “porcul umbla cu paie în rât, când va ploua”.

Fiecare perioada are superstiţia ei (click aici).
Există şi superstiţiile fumătorilor (click aici).
Superstiţiile în timpul crizelor financiare (click aici).
Superstiţii pe regiuni… moldova… muntenia… etc. (click aici).

REDACŢIA

Published inEditorial
consiliere parapsihologica