“Dragobetele saruta toate fetele!”
— numit si “Logodnicul pasarilor”
Dragobete este numit Cupidonul romanesc. Considerat corespondentul autohton al lui Eros, Dragobete – fiul Dochiei, aratos si iubaret – este sarbatorit la sate pe data de 24 februarie. Patronul indragostitilor din Romania mai este numit si “Cap de Primavara” deoarece la aceasta data incepeau lucrarile agricole la sate. Legenda spune ca la inceputul primaverii, cand se trezeste natura, Dragobete oficia in cer nuntile pasarilor si animalelor, de unde si porecla ce i-a fost data: “Logodnicul pasarilor”.
Dupa modelul nuntilor de primavara facute de Dragobete in aceasta perioada, obiceiul s-a extins si la oameni. Si nici nu e de mirare, deoarece tinerii nu puteau sa piarda un moment atat de potrivit pentru jocurile dragostei. Astfel, la 24 februarie, traditia ii aduce pe tineri impreuna si – precum pasarile – ei se “logodesc” in aceasta zi pentru a petrece impreuna. Uneori aceste logodne simbolice se transformau in cupluri fericite, care traiau pana la adanci batraneti. Dupa “logodna” de Dragobete, ziua continua si se incheie cu petreceri, veselie, lautari si mese imbelsugate. Beneficiari sunt tinerii indragostiti, care-l sarbatoresc astfel pe patronul lor – Dragobete. Astazi obiceiul mai este pastrat la sate, cei din mediul urban sarbatorindu-l pe Sf.Valentin, care de fapt este o sarbatoare catolica.
Ziua indragostitilor din 24 februarie a nascut superstitia ca cei care se logodesc – simbolic sau cu adevarat – in aceasta zi, vor fi sanatosi si avuti tot anul. Superstitia mai pune insa si o conditie pentru a dobandi belsugul si sanatatea, continuta in dictonul:
“Dragobetele saruta toate fetele!”
*Citeste si:
– “Superstiţii de Sf. Valentin” – aici
– “Dragobete sau Sf. Valentin?” – aici
– “Cum te distrezi de Valentine`s Day, în funcție de zodia ta” – aici
– “Poate fi Ziua Îndrăgostiţilor un test?” – aici
REDACŢIA