Odată cu cea de a 29-a ediţie a Jocurilor Olimpice de la Beijing din anul 2008, civilizaţia, cultura, tradiţiile şi superstiţiile Chinei, au intrat în atenţia celorlalte populaţii ale globului pământesc. Deşi noi descoperim abia acum anumite aspecte ale vieţii chinezilor – printre care, superstiţiile se află la loc de cinste – poporul chinez moşteneşte aceste superstiţii din vremuri imemoriale şi, de-a lungul veacurilor, recunoscută înţelepciune orientală le-a păstrat şi le-a transmis urmaşilor. Aşa au ajuns şi la noi. Aproape toată lumea a auzit de Feng Shui, nu însă şi de superstiţiile legate de geomanţia chineză. Şi mai interesante sunt supersitiile legate de cifra 8 şi, nu în ultimul rând de mascotele FUWA. În contextul celor scrise în acest intro, vă invităm să citiţi un amplu material despre superstiţiile poporului chinez.
Cifra 8
Se ştie acum că deschiderea Jocurilor Olimpice de la Beijing a avut loc pe data de 08.08.2008, la ora 08:08! De ce această aglomerare de cifre 8? Pentru că, în China, superstiţia consideră cifra 8 ca fiind cifră magică, aducătoare de noroc. În această zi, au avut loc şi alte evenimente, înafară de deschiderea Olimpiadei; chinezii au dorit să profite de această zi, conţinând atâtea cifre de 8, pentru a-şi atrage auguri favorabili pentru viitoarele familii şi cămine; astfel, pe 08.08.2008, numai în Beijing, un număr de 15.646 cupluri şi-au unit destinele, considerând că astfel vor avea noroc în căsnicie. Mai mult, în întreaga China, pe 08.08.2008, s-au căsătorit un total de 314.224 de cupluri, ceea ce constituie un record absolut în acest sens în China. Iată cât de mare este puterea unei superstiţii! Atât de superstiţioşi sunt chinezii, încât au interpretat – speriaţi – şi cifra care reprezintă ziua şi luna în care s-a produs cutremurul din provincia Sichuan, 12 mai adică 12.05, astfel: 1+2+5 + 8 (!); şi dacă au văzut şi că această zi a fost chiar cu 88 de zile înaintea deschiderii Olimpiadei, speculaţiile superstiţioase n-au întârziat să apară, mai ales pe internet, ceea ce a făcut ca „poliţia virtuală” să opereze cenzurarea internetului, chiar pentru acest motiv: oprirea propagării superstiţiilor. Cum „tot ce este oprit – este cu atât mai mult râvnit”, cenzura n-a avut nici un efect; dovada sunt rândurile de faţă. Superstiţia a fost mai tare!
Feng Shui
Geomanţia chineză – Feng Shui – îşi are rădăcinile tot în superstiţiile poporului chinez. Observaţiile făcute de-a lungul a cca. 4.000 de ani în urmă asupra efectelor mediului asupra oamenilor, ca o chintesenţă a înţelepciunii orientale a altor 2.500-3.000 de ani, au făcut ca poporul chinez să caute a înţelege în mod corect felul cum funcţionează Universul, locul şi rolul Omului în sânul acestuia şi, mai ales, cum să instaureze ARMONIA între toate acestea. Orice chinez care se respectă, nu poate să nu ţină seama de celebra arta de a se pune în acord cu natura – Feng Shui – în traducere „vânt şi apă”. În China, tradiţia se întrepătrunde, se confundă cu superstiţia. Este interesant faptul că şi în Feng Shui se ţine cont de cifră magică 8; conform metodei Pa Kua, planul unei case se împarte, numai şi numai, în 8 sectoare, iar pentru dormitor, considerat foarte important în cultura chineză, există 8 reguli Feng Shui, cunoscute şi respectate de chinezi. De asemenea, există în Feng Shui „stele zburătoare”, care au un număr şi o „listă de atribuţii”. Credem că nu este întâmplător că Steaua 8 este cea a oportunităţilor, prosperităţii, cunoaşterii şi spiritualităţii. Steaua 8 este stea conducătoare a Perioadei 8 (2004 -2024) şi aduce oamenilor tot ce aceştia îşi doresc; amplifică energiile benefice şi aduce progres constant, lent dar sigur şi, de asemenea, impinirea viselor. Un rol important are în Feng Shui şi amuleta cu 8 broaşte ţestoase, aducătoare de noroc. Puterea superstiţiei este nemărginită în China şi puţini se încumetă să i se împotrivească. Exemplul celebrului actor de origine chineză – Bruce Lee, este concludent. Poreclit „Micul Dragon”, actorul a dorit să-şi construiască o casă în cartierul Kowloon din Hong Kong; acest cartier era cunoscut ca fiind locul Celor 7 Dragoni, iar experţii Feng Shui au considerat dorinţa actorului că lipsa de respect pentru locul magic. Speriaţi, ei l-au sfătuit să aşeze cel puţin, pe frontispiciul casei o oglindă Pa Kua, ceea ce el – că bun chinez – a şi făcut. O puternică tornadă a smuls însă oglinda Pa Kua (semn de mare nenorocire), Bruce Lee fiind astfel lipsit de protecţia Feng Shui. Superstiţia şi-a dovedit încă odată puterea, Bruce Lee a murit la vârsta de 32 de ani!
*Citeste si “Ce NU este Feng Shui” – aici
Mascotele FUWA
Este cunoscut şi deseori consultat de mulţi, celebrul zodiac chinezesc. Spre deosebire de cele patru elemente ale zodiacului egiptean, zodiacul chinezesc foloseşte cinci elemente: Metalul, Apa, Lemnul, Focul şi Pământul; cercurile olimpice sunt tot în număr de cinci. Meticuloşii chinezi au folosit superstiţia păpuşilor „aducătoare de noroc” pentru a simboliza aceste cercuri olimpice, căutând cele mai reprezentative elemente, care să conţină, atât spiritul Olimpiadei, dar şi pe cel chinezesc în egală măsură. Chiar dacă, din raţiuni de ei ştiute, în reprezentarea respectivă Metalul a fost înlocuit cu Cerul (Aerul), realizarea este o reuşită, deşi părerile sunt împărţite şi vom vedea mai jos de ce. Se ştie că cercurile olimpice sunt colorate în albastru, roşu, negru, verde şi galben, simbolizând cele cinci continente; „păpuşile norocoase” Fuwa respectă şi ele aceasta cromatică, cu atât mai mult cu cât în China culorile sunt foarte respectate, iubite şi folosite.
Mascotele Olimpiadei de la Beijing au fiecare câte un nume format din câte două silabe identice; puse împreună, primele silabe din fiecare nume formează urarea „Bun venit la Beijing”, iată, dar, că nimic nu a fost neglijat.
Să vedem care sunt aceste mascote Fuwa şi vom începe cu Beibei, cea care simbolizează Apa, care este albastră şi reprezintă un sturion; Jingjing simbolizează Lemnul, este de culoare neagră şi reprezintă mult cunoscutul ursuleţ Panda; Huanhuan, roşie ca Focul, reprezentarea Flacării Olimpice şi a dragostei pentru sport, este cea mai iubita şi comercializata dintre toate; Yingying de culoare galbenă, simbolizând Pământul şi reprezintă o antilopă tibetană; Nini, care simbolizează Cerul (Aerul), este de culoare verde şi reprezintă o privighetoare.
Dacă micile şi surâzătoarele păpuşi Fuwa sunt considerate ca aducătoare de noroc de către chinezi, nu tot astfel sunt socotite unele „replici” ale lor. Organizaţia Amnesty Internaţional a lansat şi ea o păpuşă, numită Nu Wa (tânăr şi furios) care reprezintă o maimuţă şi, cu care, a dorit să protesteze împotriva cenzurării internetului. Bineînţeles, în China aceasta mascotă este considerată nenorocoasa! De altfel, abia au apucat internauţii să facă unele legături între mascotele Fuwa şi recentele calamităţi care au lovit China, că cenzura chineză a şi interzis acele comentarii, pentru ca superstiţia să nu se propage şi să păteze imaginea celor cinci păpuşi Fuwa.
Norocoasele mascote au adeverit superstiţia: comercializarea lor a adus încasări frumoase Chinei, iar chinezii sunt mândri de ele şi le îndrăgesc mult. De alfel, acest lucru nu e prea greu, deoarece mascotele sunt extrem de atrăgătoare, vesele şi zâmbitoare.
Şi, probabil, vor aduce multe medalii olimpice Chinei, că doar sunt… norocoase!
Ps: între timp chiar aşa s-a şi întâmplat.
Radu Botez – parapsiholog – Senior Editor
Co-autor a Ediţiei de colecţie: “Între psihologie şi parapsihologie” – click aici
www.parapsiholog.ro