Skip to content

Nunţi, cadouri, aniversări

Obiceiul “darului” la nuntă a fost şi este practicat în ideea ajutorării tinerilor însuraţei să plece la drum, în viaţă, cu un minim de sprijin. Mai demult, exista obiceiul “zestrei” pe care fata trebuia s-o aducă în noul cămin (bunica povestea că la începutul secolului trecut când s-a căsătorit cu bunicul, care era ofiţer, i-a fost prezentată înainte o listă, zisă de “dotă” obligatorie pentru cele care se căsătoreau cu un ofiţer. Lista era oficială!), zestre fără de care tinerele riscau să rămână “fete bătrâne”. Acum, aceasta nu se mai practică şi, de aceea, “darul” de la nuntă a căpătat o importanţă mai mare. Deoarece se consideră că tinerii sunt încă neobişnuiţi cu noul cămin şi cu cerinţele sale, a apărut cutuma cadourilor aniversare la 1, 2, 3 şi aşa până la 75 de ani!

Aur şi argint…

Lista este lungă, iar noi ne vom opri la câteva posibilităţi de cadouri aniversare mai importante, dar şi la altele mai… interesante. Cele mai cunoscute sunt cele de la aniversări “rotunde”. Să le luăm pe rând: “nunta de argint” sărbătorita la 25 de ani de la căsătorie când, cuplurile mai tradiţionaliste, merg la biserică, îndeplinind ritualurile specifice oricărei nunţi. Soţii schimbă acum inele de argint, iar cadourile sunt şi ele, preponderent de argint. La cea de a 50-a aniversare a căsătoriei, zisă “nunta de aur”, totul se petrece la fel; atâta doar că, acum cei doi sunt înconjuraţi de fii şi fiice, gineri şi nurori şi-un cârd de nepoţi; cei mai “harnici” au deja şi strănepoţi! Inelele schimbate sunt acum din platină, rămânând ca darurile să fie bijuterii sau obiecte din aur. De notat că verighetele, cea din aur de la cununia din tinereţe, cea din argint de la a 25-a aniversare şi cea din platină de acum, se poartă împreună pe inelarul mâinii stângi.
Deşi sunt cazuri mai rare, există şi “nunta de diamant”, la cea de a 75-a aniversare. Este de la sine înţeles că în acest caz, cei doi s-au căsătorit foarte tineri şi au o longevitate de invidiat, dar şi dragoste şi înţelegere. De asemenea, de invidiat! Ideal ar fi ca, după numele ei, această nuntă să fie cinstită schimbând inele cu diamant. Dar ăsta-i un vis frumos, pe care nu mulţi şi-l pot permite. Între acestea ar mai fi de menţionat “nunta de platină” la a 70-a aniversare.

Mătase, dantelă şi flori…

Este interesant de parcurs “lista” cadourilor aniversare, începând cu prima aniversare când, se spune, este “nunta de hârtie”. De ce i se spune aşa? Pentru că ea, căsătoria, este încă fragilă ca o foaie de hârtie. Este logic că după un singur an an de convieţuire, cuplul nu a putut să dobândească o bunăstare materială deosebită; deşi îi zice “de hârtie”, cadourile nu vor fi astfel, ci vor fi obiecte utile, de folosinţă îndelungată. În unele zone se recomandă un ceas de perete, nu ştim cam care ar fi simbolistica acestui cadou. Abia din cel de-al 2-lea an, cadourile prind să se “lege” de numele aniversării. A 2-a se numeşte “nunta de bumbac”, iar cadourile urmează să fie: lenjerie şi îmbrăcăminte din bumbac; la a 3-a aniversare “nunta de piele”, obiectele oferite pot fi mănuşi din piele, haine din piele, serviete, poşete s.a. Cea de a 4-a e “nunta de fructe şi flori”; a 5-a “nunta de fier” (în unele zone “de zahăr “); a 7-a “nunta de cupru” (sau “de lână”); a 8-a “de bronz sau de lut”; a 9-a “nunta de salcie” şi a 10-a “nunta de tinichea” sau “de cositor”. După numele nunţilor şi cifra aniversarilor, trebuie să fie şi cadourile. Sigur, nu se ştie prea bine ce cadou să duci, de exemplu, la a 9-a aniversare “nunta de salcie”; dar se poate presupune că unelte de grădinărit, seminţe sau arbuşti, ar prinde bine la casa omului!
Lista continuă, cam până la a 30-a aniversare, din an în an, şi, dacă ne-am conforma, presupunând că şi tinerii însurăţei vor serba cu fast şi invitaţi fiecare aniversare, credem că cei doi ar putea fi “dotaţi” cu de toate, numai din cadouri, pentru că nunţile aniversare poartă nume foarte incitante. De pildă, la cea de a 20-a este “nunta de porţelan sau de cristal” şi, ah, ce varietate de cadouri minunate! Mai sunt nunţi de mătase, dantelă, de perle, de rubin şi multe, multe altele şi tot atâtea sugestii de cadouri.
Dar, fiindcă trăim în ţara noastră şi nu ne putem permite, nici cei doi căsătoriţi, nici eventualii invitaţi, să dăm mese aniversare şi să oferim cadouri costisitoare, adecvate fiecăreia şi atât de des (din an în an), să ne bucurăm de cele mai cunoscute dintre ele: nunta de argint la a 25-a aniversare şi nunta de aur la a 50-a aniversare.
Fie ca toţi cei care citesc aceste rânduri să se bucure de ele, în dragoste şi înţelegere!

REDACŢIA

Published inSuperstiţii în dragoste
consiliere parapsihologica