Skip to content

ROMÂNIA – superstiţiile românilor

Poporul român este mare maestru în superstiţii şi, de obicei în mediul rural, încă există multe superstiţii legate de vreme; şi este firesc să fie aşa, atâta timp cât recoltele depind de ea. Iată câteva dintre aceste superstiţii.
Se spune că, dacă în luna Februarie plouă cu tunete şi piatră, toamna care urmează va fi bogată şi îmbelşugată; dacă plouă în Aprilie înseamnă că viile vor avea rod din belşug. Se mai spune că dacă plouă de Florii, va ploua şi de Paşti, iar dacă plouă în Săptămâna Paştelui, fructele nu vor rodi sau vor fi foarte puţine. O vorbă românească spune că dacă „plouă în Mai – vom avea mălai”. Dacă luna Iunie este însorită, se spune că va fi belşug de grâu. Superstiţia spune, pe bună dreptate, că dacă ninge în Octombrie, toamna va fi scurtă şi capricioasă şi, dacă în Noiembrie este secetă, nici nu ninge, nici nu plouă, iarna va fi lungă şi grea.

Superstiţii despre cadouri

Din cele mai vechi timpuri se cunoaşte un fel de „ştiinţă” a ghicitului semnificaţiilor darurilor pe care oamenii şi le fac. Osperomanţia, căci astfel era numită aceasta, ne poate arăta care anume cadouri sunt norocoase sau purtătoare de ghinion. Fără îndoială, credinţa că unele sau altele din obiectele primite sau oferite sunt purtătoare de semnificaţii bune sau rele – este o superstiţie bine înrădăcinată în conştiinţa oamenilor. Cât despre osperomanţie, cuvântul în sine, poate deriva din obiceiul de a duce un cadou, ori de câte ori se mergea în „ospeţie”, cuvânt care poate sta la baza formării cuvântului „osperomanţie”. Cu sau fără denumire, superstiţia cu privire la cadouri, există şi astăzi.

Ce poartă noroc

Sunt considerate aducătoare de bine şi de noroc: toate obiectele din cristal, florile (anumite buchete, din anumite flori, în anumite combinaţii sau un singur fir; oricum, nu orice fel de floare), un şoricel alb sau o mică broscuţa ţestoasă, brăţările sau broşele, cărţile (de citit – nu de joc!).

Ce poartă ghinion

Iată câteva lucruri pe care „nu e bine” să le facem cadou, bineînţeles, nici să le primim; despre perla neagră se spune că este aducătoare de boală; farfuriile primite sau oferite sunt aducătoare de ceartă; papucii oferiţi în dar înseamnă despărţire (de unde şi expresia, când doi se despart: „i-a dat papucii”!); cuţitul aduce sărăcie, sabia aduce vrajbă, batistele nu se fac cadou pentru că duc la desfrânare (!), iar safirele sau turcoazele aduc pagubă (care va fi în „punga” celui care le oferă, mai mult ca sigur!).


Radu Botez – parapsiholog – Senior Editor
Co-autor a Ediţiei de colecţie: “Între psihologie şi parapsihologie” – click aici
www.parapsiholog.ro

Published inSuperstiţii din lumea întreagă
consiliere parapsihologica