Suntem în strânsă corelaţie cu tot ceea ce ne înconjoară: oameni, natură, şi bineînţeles animalele, care devin astfel obiectul superstiţiilor noastre. Din bătrâni se spune că în luna lui Mărţişor nu trebuie pomenit cuvântul „păduchi” sau „şarpe” sau orice nume de târâtoare sau păsări de noapte, deoarece asta aduce mari necazuri şi nenoroc. Dar subiectul cel mai des al superstiţiilor este pisica. V-aţi întrebat vreodată, de ce este atât de pomenită ea, în superstiţiile noastre? Este aşa, pentru că animalul de companie cel mai des întâlnit este, alături de câine, pisica. S-a scris mult pe seama ei, şi astăzi vom aminti câteva superstiţii despre pisica, dar şi despre alte animale.
Superstiţii despre pisici
De la început, subliniem că în diferite regiuni ale ţării, ca şi în alte ţări, culoarea pisicii purtătoare de noroc sau ghinion este, de multe ori diferită; la unii pisica neagră e semn rău, pisica albă e semn bun şi invers. Doar lui Kusturica, cu filmul sau minunat „Pisica albă, pisica neagră” care a făcut înconjurul lumii, i-a adus bani mulţi! Se spune că dacă îţi intră în casă o pisică tigrată sau cenuşie, primeşti bani. Dacă intră pisica neagră în casă e semn de noroc, dar dacă îţi taie calea, e ghinion. Dacă pisica strănuta – vine ploaia; dacă îşi ascute ghearele pe piciorul mesei – se îndreaptă vremea; dacă-şi ascute ghearele pe covor – bate vântul; dacă face asta pe scoarţa copacilor – se strică vremea. Frumoasa pisica albă dacă este văzută noaptea (şi cum să n-o vezi?!) îţi aduce ghinion; dacă îneci o pisică sau pisoiaşi (ai, ce cruzime!!), vei fi „răsplătit” pe măsură: vei muri înecat, cu apă, cu o îmbucătură.
Vedeţi dvs., superstiţia spune să nu laşi pisica lângă un sugar, nou-născut, că-i „suge răsuflarea”; această superstiţie s-a născut din teama că pisica îl poate zgâria, sau că micuţul ori micuţa pot inhala păr de pisică, ceea ce poate da naştere la chistul hidatic.
Superstiţii despre insecte
Se spune că dacă un păianjen coboară pe firul său în casă, asta înseamnă veste sau apariţia unui musafir; şi albina care intră în casă anunţă venirea musafirilor. Se spune că nu e bine să omori păianjeni, că asta aduce ghinion; dar se spune şi că e bine să omori un păianjen, deoarece ţi se iartă 7 păcate. Dacă e adevărat că ţi se iartă păcatele sau nu, este îndoielnic, dar că păianjenul este folositor pentru că el se hrăneşte cu muşte, este sigur. Se spune că nu e bine să omori o buburuză, că-ţi omori norocul (în unele regiuni) sau îţi omori ursitul (în altele).
Despre alte animale
Sunt câteva superstiţii despre câini; ele spun că dacă urlă un câine (în popor se spune: „urlă a morţiu”) este semn că moare cineva. Dacă un câine mănâncă iarbă, se spune că va ploua; dar am auzit că, de fapt, câinele mănâncă iarba când e bolnav de stomac!.. Se mai spune că dacă întâlneşti un câine alb dimineaţa, toată ziua îţi merge bine (asta, dacă nu cumva dumnealui te-a muşcat!). Există o superstiţie contradictorie: într-o zonă se spune că dacă vacile stau grămadă şi rumegă, este semn de vreme bună; dar în alte zone se spune că se strică vremea. Cum să afli care superstiţie este mai „bună”?!
Caii albi sunt alt subiect: se spune că dacă numeri 100 de cai albi, te vei căsători cu primul bărbat întâlnit după al 100-lea. Caii albi aduc noroc, ca şi cei cu stea în frunte, ca şi cei cu „şosete albe”. Alt animal controversat, din punctul de vedere al superstiţiei este liliacul; dacă omori un liliac, vei avea ghinion, dacă intră în casă, moarte înseamnă, iar dacă doar te loveşte în zbor, este semn de noroc. Superstiţia spune că dacă omori o rândunică, n-ai noroc toată viaţa. Şi cioara este semn rău, dar cucuveaua e şi mai rău, este semn de moarte. Dacă îţi intră o broască în casă este semn de mare noroc. În sfârşit, picioruşul de iepure este un talisman purtător de noroc pentru mulţi; doar rromii se feresc de el (ei îi spun „şoşoi”) ca fiind purtător sigur de ghinion!
Breaking news!
În ultima vreme, unele superstiţii asiatice au pătruns şi la noi, mai ales prin intermediul curentului Fenh-Shui. Astfel, asiaticii venerează elefantul ca purtător de noroc şi înţelepciune, dar şi maimuţa. Cum n-avem elefanţi la îndemână şi nici maimuţe, suntem sfătuiţi că este bine să avem în casă un tablou sau o fotografie cu elefanţi sau maimuţe; sau să aşezăm un elefant-statuetă în faţa casei, la uşă, sau în vitrinele cu bibelouri (atât de demodate acum!), pentru atragerea norocului, prosperităţii şi fericirii. Aşa o fi!..
REDACŢIA