Deşi au şi alte superstiţii legate de nuntă, comune cu restul ţării, numai în Banat este obiceiul ca la nuntă, în biserică, mireasa să arunce boabe de mac, atâtea boabe câţi ani nu vrea să aibă copii; astfel se credea că pruncii nu se vor naşte, existând superstiţia că ei vor rămâne în „lumea neagră”.
Tot în Banat, dacă o femeie rămânea însărcinată fără voia ei, o vrăjitoare punea un opaiţ făcut dintr-o lumânare aprinsă, pusă pe o coajă de pâine sau de dovleac, pe pântecul femeii şi îl acoperea cu o oală cu gură-n jos. Superstiţia spune că „lumina întoarsă” atrage întunericul, iar pruncul nedorit este atras în întunericul din oala. De Florii, fetele mari pun peste noapte, sub un păr altoit, o cămaşă nouă şi o oglindă, iar după răsăritul soarelui acestea sunt luate şi folosite pentru a face farmece de dragoste şi sănătate. Se mai spune că cine nu ţine ziua lui Lazăr, de Florii se va umple de pistrui.
Sunt multe superstiţii în Banat, comune cu cele din alte regiuni, dar una dintre aceste superstiţii, care pare că nu se mai practică astăzi, dar despre care ne vorbesc studiile etnofolclorice ca fiind de prin părţile Banatului, aceasta este superstiţia că părul şi dinţii cu care se naşte un prunc (ceea ce era considerat de rău augur), pot să dispară în două feluri: pruncul să fie aruncat la miezul nopţii, dezbrăcat, într-o vâltoare de la cotul unui rău sau, să fie trecut, tot dezbrăcat, prin vizuina vulpii, la asfinţitul soarelui. De obicei, mama alegea cea de a doua variantă, ca fiind cea mai puţin periculoasă; dar trecerea prin vizuina vulpii însemna că pruncul a fost „legat cu pământul” şi superstiţia spunea că el nu se mai căsătorea niciodată.
Ah, această superstiţie poartă în ea o urmă de romantism…
Oare câte poveşti triste de dragoste se vor fi născut din această superstiţie?…
Radu Botez – parapsiholog – Senior Editor
Co-autor a Ediţiei de colecţie: “Între psihologie şi parapsihologie” – click aici
www.parapsiholog.ro