Skip to content

Superstiţii din Moldova

Vom începe prin a vedea ce este „de bine” şi ce este „de rău” în viziunea superstiţioşilor, cu privire la nuntă, la sărbători, de ziua sfinţilor, de dragoste, de sănătate şi altele. Vom începe cu… sfinţii, de ziua cărora se leagă superstiţii multe; se spune că nu este bine să lucrezi de Sfântul Foca, deoarece te pândeşte pericol de incendiu, de foc; de lucrezi de Sfântul Nicolae, de vară trebuie să te fereşti de apă, căci e pericol de înec; iar dacă lucrezi de Sfântul Haralambie, este rău de boală. Se mai spune că şase săptămâni după Bobotează nu e bine să speli, că-i rău vara de potop, de apă, de inundaţii.

De Sfântul Ilie nu se lucrează, căci e rău de trasnet. De ziua Crucii se bat nucii, dar nu e bine să mănânci atunci miezul lor sau din orice are sâmburele în formă de cruce. De ziua Sfântului Andrei sunt în toată ţara multe superstiţii, dar în Moldova ele spun că trebuie să ungi uşile şi ferestrele cu usturoi, pentru a te feri de strigoi (despre strigoi – amanunte aici). Multe superstiţii au fetele de măritat în această zi – ca să afle dacă se mărită sau nu în curând, fetele se leagă la ochi şi intră în staulul oilor: dacă prinde o oaie, fata nu se va mărita, dacă prinde un berbec, sigur va face nunta curând. Ca să-şi afle ursitul, fetele pun cânepă „chită” (fuior) pe fiecare păr din gard şi apoi torc un fir lung în această noapte; primul flăcău care se agaţa de firul acela a doua zi, este ursitul; iar dacă erau curioase să afle cum va fi ursitul, frumos sau urât, fetele de măritat prindeau fiecare de câte un par din gard o panglică, iar dimineaţa vedeau cum va fi el: cum era parul din gard, drept, strâmb, cu noduri sau subţire, aşa era şi ursitul.
De Anul Nou se spune că nu e bine să tai nimic cu foarfeca, altfel îţi alungi norocul; tot atunci e bine să se intre întâi în casă, nu să se iasă; şi primul care intră să fie un bărbat, nu o femeie căci ea aduce ghinion. Superstiţia spune că toţi copiii născuţi în ziua de Crăciun sau de Anul Nou vor fi copii norocoşi; este bine ca în Ajunul Crăciunului să mănânci mere, deoarece vei fi sănătos tot anul. Se spune că la nuntă este semn norocos dacă apare curcubeul sau dacă este soare; nici ploaia nu este de rău augur, se spune că dacă plouă la nuntă este semn de viaţă îmbelşugată. Ca în toată ţara, se spune că e „de rău” să se vadă între ele miresele, la biserică; iar nuntă în Mai, nu ţine! Este semn rău dacă îţi cântă cucul în stânga; dacă-ţi tai unghiile într-o zi de Marţi. Superstiţia mai spune că nu e bine să guşti mămăliga de pe făcăleţ, pentru că vei fi oropsit pe nedrept. Nu e bine să agăţi calendarul cel nou înainte de Anul Nou. Dacă te aşezi la colţul mesei, superstiţia spune că nu te vei mai căsători. Dacă n-ai bani în buzunar când auzi cucul prima dată în an, n-o să ai bani tot anul. Dacă plângi de Anul Nou, vei plânge tot anul; dacă plângi la nuntă sau la botez este semn bun. De asemenea, este bine să-ţi cânte cucul în dreapta şi în faţă; este bine să păstrezi lumânarea de la Înviere, pentru a o aprinde pe timp de furtună. Dacă ţi se “bate” ochiul drept sau îţi ţiuie urechea stângă, este semn bun. Ca să nu ai dureri de cap tot anul, este bine să te tunzi în Vinerea Mare. Să nu credeţi că astea sunt toate superstiţiile din Moldova; mai sunt o mulţime, comune cu cele din alte regiuni ale ţării.
… Am uitat să spun că… deochiul trece cu praf sau funingine!


Radu Botez – parapsiholog – Senior Editor
Co-autor a Ediţiei de colecţie: “Între psihologie şi parapsihologie” – click aici
www.parapsiholog.ro

Published inSuperstiţii regionale
consiliere parapsihologica