Skip to content

Superstiţii studenţeşti

„Ai restanţă – n-ai vacanţă!”
(„proverb” studenţesc)

Ca şi celebrul „n-ai carte, n-ai parte” şi proverbul de mai sus l-am auzit, repetat de mulţi studenţi. Toate aceste proverbe, zicători, vorbe de duh şi altele însumează un anumit gen de folclor, cel studenţesc, din care nu puteau lipsi superstiţiile. Într-un studiu efectuat de Universitatea Americană din Beirut (Liban), la care au răspuns câteva sute de liceeni şi studenţi la un număr de 59 de întrebări, puse unui segment format din persoane cu vârste, nivel de educaţie, sex şi performanţe şcolare foarte diferite, a rezultat o privire de ansamblu asupra superstiţiilor în sine, dar şi al gradului de influenţă a acestora asupra comportamentului intervievaţilor, fete şi băieţi. A reieşit că, odată cu creşterea nivelului educaţional, scade semnificativ credinţa în superstiţii. Şi altele: fetele sunt mai superstiţioase ca băieţii, iar studenţii la arte, mai superstiţioşi ca cei de la ştiinţele exacte. Ar fi interesant de făcut un astfel de studiu şi printre studenţii români.

Există printre ei toate tipurile posibile de superstiţioşi! Chiar şi cei care susţin că nu sunt superstiţioşi, căutaţi mai amănunţit, vor fi găsiţi ca având mici… obiceiuri. O studentă chiar susţinea că nu are nici o superstiţie, ba dimpotrivă, spunea că ei îi aduc noroc zilele de marţi 13 şi pisica neagră. Şi ce este asta, decât tot o superstiţie!?

Să vedem ce superstiţii mai au studenţii: cu timiditate, o studentă spune că ea nu se duce la examen fără un medalion dăruit de mama sa. Purtat numai sub bluză, nu la vedere. Susţine că i-a purtat noroc pentru că, o singură dată nu l-a avut şi atunci… a „picat”! Ce să-nsemne asta? Altul spune că el poartă la examene numai o anumită cravată, despre care spune că-i norocoasă! Alte “unelte” aducătoare de noroc: pixuri, broşe, creioane, amulete. Alt student nu s-ar bărbieri în zi de examen, Doamne-fereşte! Asta o face în seara dinaintea examenului, să-i meargă bine. Unul, mai încrezător, zice că înainte de „eveniment” bea un gin tonic (ce „superstiţie tonică”!), alţii se feresc să treacă pe sub o scară.

Un grup de studenţi din Cluj, chiar au „inventat” o superstiţie: nu mergeau la examene pe un anumit drum – mult mai scurt – pentru că le purta ghinion, ziceau ei, să treacă pe sub nişte arcade, de pe un anumit pasaj din Cluj. Este interesant că şi generaţiile care i-au urmat, au preluat această superstiţie. Alt caz, asemănător, care confirmă puterea superstiţiei în rândul studenţilor este cel al celebrului „Gang al repetenţilor” dintr-un alt oraş universitar – Iaşi.
Între Universitate şi biblioteca „Mihai Eminescu”, undeva pe dealul Copoului este un gang despre care superstiţia spune că aduce ghinion la examene. Generaţii întregi de studenţi nu trec prin acel gang pentru nimic în lume, în drumul lor către Universitate. Legenda pare îndreptăţită fiindcă cei mai mulţi dintre studenţii care treceau pe acolo „picau” la examene, ca muştele! Această superstiţie poartă în ea, ca mai toate superstiţiile, teama de nenoroc şi un sâmbure de adevăr. Se pare că în acel gang a avut locaţie un bar! Se prea poate ca studenţii să intre în acel local şi să dea pe gât câte un pahar de… curaj. Unul-doua… Cine mai ştie?…În mod firesc, examenele erau „picate”. Şi uite-aşa, încă o superstiţie studenţească s-a născut!

Dar cele mai simpatice superstiţii, considerăm că sunt următoarele: o studentă spune că ei, ziua de miercuri îi poartă ghinion. De ce? am întrebat. Pentru că miercurea am chimia! Fără comentarii. Dar şi mai nostimă este superstiţia unei studente, eminentă, care, deşi nu are nevoie, îşi face conştiincioasa fiţuici „norocoase” fără de care crede că va „pica”. Le poartă cu ea dar n-o poţi convinge să le folosească. Nici să nu le mai facă. „Aduce ghinion” zice ea!
Trebuie să închei pentru că mi se “bate” ochiul drept şi trebuie să aflu ce înseamnă…

Semnează : o studentă fără superstiţii

Published inEditorial
consiliere parapsihologica