Skip to content

Legenda fără sfârşit – Dochia, Babele şi Moşii – 1 – 9 Martie

Nesecatul izvor de datini şi obiceiuri româneşti ne-a lăsat moştenire legenda fără sfârşit a Babei Dochia. Spun „fără sfârşit” deoarece ea se repetă în fiecare an şi aşa va fi, probabil, până cine-ştie când…
Superstiţia spune că în perioada 1 – 9 Martie românii îşi aleg câte o zi din săptămână, de regulă ziua în care s-au născut, Luni sau Joi sau altă zi, şi că, după cum va fi ziua: noroasă, însorită, geroasă, ploioasă, caldă, aşa va fi tot anul celui ce şi-a ales ziua respectivă. Aceste zile sunt aşa-zisele BABE.
Legenda spune că Dochia avea o turmă de oi dată în grijă unor flăcăi. La sfârşitul lui Februarie, aceştia rătăceau pe munte oile, iar Dochia, furioasă, îi pedepsea şi pleca, pe un ger cumplit, îmbrăcată cu 9 cojoace, să-şi caute oile pe munte. A mers ce-a mers şi în prima zi a lepădat un cojoc fiindcă se încălzise şi oile tot nu le găsise. În a 2-a zi vremea s-a îndreptat şi Baba Dochia a mai lepădat un cojoc şi a blestemat zeii care tot schimbau vremea. În a 3-a zi la fel. Şi aşa până-ntr-a 9-a când lepădase toate cojoacele din cauza vremii frumoase, îşi găsise oile şi voia să coboare în sat. Dar Martie, supărat de blestemele Dochiei, a luat cu împrumut de la frate-său Februarie, un ger napraznic pe care l-a abătut asupra Dochiei cea fără de cojoace, îngheţând-o de vie. Alte legende spun că a fost prefăcută în stână de piatră; chiar munţii noştrii Bucegi poartă o astfel de piatră numită BABELE.
Oricum, Dochia şi-a găsit sfârşitul în ziua a 9-a a lui Martie. Mare bucurie jos în sat, unde flăcăii tocmiţi şi pedepsiţi de ea, au încins un „priveghi” straşnic, stropit cu câte 40 de pahare cu vin. Astfel, în 9 Martie de MOŞI, a rămas obiceiul ca bărbaţii să bea 40 de pahare; se mai spune că sunt 40 de pahare pentru 40 de Mucenici; şi obiceiul să se facă zişii „mucenici”: colaci unşi cu miere şi nucă în Moldova, opturi din cocă fierte cu nucă în alte zone, acestea toate pentru pomenire. Oricum, nu sunt singurele lucruri care se întâmplă la 9 Martie; la sate sunt aprinse focuri ritualice de purificare, cenuşa fiind împrăştiată pe câmp pentru roade bogate sau în jurul caselor spre a le feri de rele. În mediul urban acest obicei nu se mai păstrează, dar, de MOŞI, încă se spune că dacă bărbaţii beau 40 de pahare, o să le meargă bine, iar femeile încă mai fac şi la oraş „mucenici”. Cum vine după 8 Martie – ziua femeilor – e bine că au şi bărbaţii o zi a lor, chiar dacă e numită „de MOŞI”.
Dar tot nu credem să le facă bine 40 de pahare…

*Citeşte mai multe despre „Moşii sau Mucenicii – 9 martie” – aici
*Dar şi despre „Cele 7 zile şi secretele acestora” – aici

REDACŢIA

Published inSărbători, tradiţii şi obiceiuri
consiliere parapsihologica