Skip to content

Superstiţiile politicienilor

Cum spuneam: nimeni nu scapă de superstiţii! “Iluştri” noştri politicieni sunt şi ei oameni şi… nimic din ce e omenesc nu-i ocoleşte; astfel, am spicuit, de ici, de colea, câteva superstiţii ale unora dintre ei, sub rezerva publicării şi a altor superstiţii “politice”, pe măsură ce le vom afla.

„Eşalonul lI”

Vom începe cu câţiva dintre politicienii, poate mai puţin cunoscuţi, zişi “din eşalonul lI” şi cu superstiţiile acestora. Trebuie să menţionăm, totuşi, că sunt şi unii care nu au superstiţii, că, de pildă, Gheorghe Falcă primarul Aradului, care declara rituos că n-are superstiţii, pentru că – spune el – este credincios. Şi Eugen Dogariu, subprefect de Timiş, declara că nu e superstiţios, dar… mai zice din când în când câte-un “Doamne fereşte!” să nu se întâmple ceva rău şi… bate în lemn. Ca gest reflex, zice el. Ciprian Iftimoaiei, fost prefect de Timiş, îşi face cruce de trei ori dacă-i taie calea o pisică neagră. El are şi o superstiţie “moştenită” de la bunici, care spune că nu e bine să te întorci din drum, că-ţi merge rău; şi nu se întoarce! Dar bate în lemn pentru a îndepărta ghinionul. Despre numărul 13 şi ziua de vineri, spune însă că, dimpotrivă, îi poartă noroc. Ioan Cojocari, în 2008 încă secretar al Primăriei, este foarte superstiţios; când vede pisică neagră se întoarce din drum, vineri 13 este pentru el zi neagră, bate în lemn pentru îndepărtarea ghinionului şi nu poartă culoarea neagră. Când urcă în avion, spune “Tatăl Nostru” şi se închină de trei ori; declară că nu-i bine să-ţi iasă în cale feţe bisericeşti, preoţi sau călugăriţe.
Gheorghe Ciobanu, deputat în Parlament, când vede pisică neagră, îşi face cruce şi se întoarce puţin înapoi; iese din casă cu piciorul drept, dar pentru el numărul 13 este norocos. Doina Silistru, senator psd-ist, nu este nici ea prea originală; îi e frică de ce poate aduce pisica neagră şi, îşi face cruce în gând (cum o fi asta?) ca să îndepărteze ghinionul. Ziua de marti-6 îi aduce ghinion şi ea, deoarece într-o astfel de zi a avut un accident de maşină. Graţiela Iordache, secretar de Stat în Ministerul Finanţelor publice, aprinde lumânări înainte de alegeri şi nu se desparte de geanta ei “norocoasă, zice ea.

Spre… culmi…

Spre “vârf”-ul ierarhiei politice, declararea superstiţiilor devine mai rară şi mai discretă…” Am aflat despre Cristian Boureanu că este superstiţios în legătură cu întoarcerea din drum; el n-o face niciodată. Norica Nicolai nu dă bani lunea, crede că ce visează noaptea îi influenţează ziua următoare şi dacă visează animale, în special câini, îi merge rău. Şi pe Mădalin Voicu îl sperie câinii din vis, care pot aduce ghinion. Nicolae Văcăroiu crede că bufniţele aduc noroc, iar cucuvelele aduc moarte, iar Mircea Geoană spune că “spera să-l ajute configuraţia astrală” în alegeri. Una dintre cele mai superstiţioase persoane politice este, însă, Elena Băsescu : ea poartă pe mâna stânga un şnur roşu, pentru a se feri de farmece şi deochi, de “ochiul dracului” şi de nenorociri. Ea crede că acest şnur roşu îi aduce fericire şi linişte în viaţă. Oricât ar vrea ei să ascundă anumite lucruri, acestea ies la iveală singure… iar faptul că sunt superstiţioşi, de asemenea.

100% superstiţii “politice”

Despre membri Parlamentului avem numai cuvinte de “laudă”; ei dau pe dinafară de superstiţioşi ce sunt: prin 2007, când a fost cu referendumul pentru demiterea şefului statului şi s-a propus ziua de 13 mai, pentru exprimarea votului, deputaţii au sărit ca arşi şi au cerut să nu se voteze într-o zi cu ghinion! Aşa a fost!S-a votat pe 19 mai. Dar cea mai flagrantă superstiţie, a ieşit la iveală în februarie 2009, când senatorii au blocat ordonanţa privind paşapoartele elecronice, speriaţi că cipurile acestora ar conţine maleficul număr 666! Cei mai superstiţioşi dintre parlamentari s-au dovedit a fi psd-istul Titus Corlăţean şi liberalul Emilian Frâncu, vajnici apărători ai superstiţiei că 666 aduce ghinion, că este număr fatidic şi că nu trebuie să avem paşapoarte biometrice cu acest număr, că… ne ia dracu’! Noi credem că, la modul cum ne conduc ei, ne ia… oricum. Dar cel mai hilar superstiţios, s-a dovedit a fi o “faţă bisericească” despre care se spune că n-ar fi tocmai potrivit să aibă superstiţii; ÎPS Bartolomeu îi cere preşedintelui Băsescu să scoată pe “dracu” din paşapoarte! Ce mai bazaconie! Dar nu ne mai miră nimic, din moment ce în sfera politicească circulă superstiţia că : cine se “pune” cu Băsescu, scade sigur în popularitate şi sigur va pierde în afaceri sau în alegeri, cine mai ştie.
Superstiţiile politicienilor ne fac să râdem, dar e un râs amar…

Lume! Lume! Ascultaţi…

Sub titlul: Cultura populară, mitologie şi superstiţii din cinci ţări, Adina Chirvasa semnează la 7 iulie 2009, în “Bună ziua, Braşov”, articolul care prezintă proiectul “A look into the superstition”, organizat de Asociaţia studenţească “Voluntari pentru idei şi proiecte (VIP)”, între 12-21 august, la Bran. Proiectul se va finaliza cu un eveniment pentru public, la care vor fi expuse fotografii şi proiectate scurt-metraje ale superstiţioşilor din 5 ţări: Spania, Italia, Franţa, Bulgaria şi România, eveniment intitulat “FESTIVALUL SUPERSTIŢIILOR” care va avea loc miercuri, 19 august 2009 la Bran.

Superstiţioşi din toată ţara – uniţi-vă!
Propunem şi politicienilor, candidaţi în alegerile din toamnă, să nu rateze ocazia de a-şi face campanie electorală!

REDACŢIA

Published inEditorial
consiliere parapsihologica