Skip to content

Te mănâncă palma stângă?

„Superstiţiile” corpului nostru

De-a lungul vremii oamenii au observat o anumită legătură între „semnele” pe care corpul nostru ni le dă uneori: mâncărimi, ţiuituri, amorţeli, şi anumite fapte, evenimente, ce au loc. Oamenii le-au corelat şi toate acestea au dat naştere la superstiţii legate de diferitele părţi anatomice ale corpului nostru. Cine n-a întrebat vreodată: „ce ochi mi se „bate”? Şi funcţie de răspuns, superstiţia, zice-se, se împlinea, căci este ştiut că dacă ţi se bate ochiul drept eşti vorbit „de bine”, iar dacă se bate cel stâng – eşti vorbit „de rău”. Dacă cel întrebat nu ghicea exact ce ochi se bate, superstiţia spune că, vorba bună sau bârfa nu se împlineau.
Dar s-o luăm de la cap…

Dacă te mănâncă în vârful capului, se spune că starea ta suferă o transformare în bine, că poziţia ta socială suferă o îmbunătăţire. Despre păr se spune că, dacă la pieptănat îţi rămâne o şuviţă rebelă, vei face un drum. Dacă te mănâncă în ureche, este semn sigur de ploaie (aceasta este una dintre superstiţiile care poate fi explicată ştiinţific; cilii din ureche se umezesc de la umiditatea din natură şi acest lucru favorizează gâdilatul pe care noi îl luăm drept mâncărime), dar, oricum ar fi, superstiţia rămâne suverană. Dacă din senin ţi se roşesc urechile şi devin fierbinţi este semn, absolut sigur, că cineva vorbeşte despre tine… şi nu e sigur că vorbeşte „de bine”… Dacă îţi ţiuie urechea este semn clar că cineva te înjură. Dacă te mănâncă nasul la suprafaţă, te cerţi cu cineva; dacă te mănâncă nasul pe interior, vine o rudă în vizită. Dacă te mănâncă sprânceana dreaptă – te vezi cu un vechi prieten; dacă te mănâncă sprânceană stângă – pleci la drum. Dacă te freci la ochi, că te mănâncă, înseamnă că vezi pe cineva drag. Te mănâncă obrazul drept, te doreşte cineva; te mănâncă obrazul stâng – cineva nu te suferă. Dacă te mănâncă buzele – te săruţi cu cineva. Dar, ferească sfântul să te mănânce limba, înseamnă că scapi un „porumbel”, dezvălui o taină, faci o indiscreţie sau o gafă. Dacă te mănâncă în zona feselor, e semn de noroc, încearcă-ţi norocul la loto. Dacă te mănâncă palma stângă, vei lua bani; dacă te mănâncă palma dreaptă – vei da bani. Cine pune mâna pe sare în ziua de Paşti, va avea palmele transpirate tot anul. Se spune că dacă-ţi amorţeşte mâna din senin, trebuie să dai de pomană, să fii mai larg la suflet (dar n-ar fi rău să mergi şi la medic). Dacă vrei să-ţi meargă bine când te duci undeva, intra pe uşă cu piciorul drept; dacă intri cu stângul vei avea ghinion. Dacă ţi se „bate” un muşchi la picioare, înseamnă că ai uitat să faci ceva, un drum sau altceva. Dar cel mai sigur semn este când te mânca în talpă; chiar dacă n-ai planificat aşa ceva, fii sigur că vei face un drum.
Ar mai fi şi superstiţia care a născut o zicală: „te mănâncă spinarea?!”, aceasta este semnul sigur că te cerţi cu cineva, ai ceva necazuri, sau poţi „s-o încasezi” (la propriu sau la figurat!).
Închei, căci „vorba lungă – sărăcia omului” şi, pe criza asta, mă tem de sărăcie!

Olivia Vâtcă
Consilier Online – Trustul de Presa OnLine • A.A.P.E.S.

Published inEditorial
consiliere parapsihologica