Skip to content

Superstiţiile viitoarelor mămici

Nimeni nu scapă de superstiţii. Bineînţeles că folclorul – urban sau sătesc – a reţinut şi temerile faţă de sarcina viitoarelor mămici, pentru că, aşa cum am mai spus, superstiţia se naşte din observarea unor coincidenţe, care rămân astfel împământenite ca superstiţii. Născute din teamă şi dorinţe, superstiţiile viitoarelor mămici oglindesc grija lor pentru viitorul odor, dar şi unele temeri pentru sănătatea lor şi speranţe legate de aptitudinile şi frumuseţea viitorilor prunci.

Superstiţiile sarcinii

Cei care cred în superstiţii, mai ales în mediul rural, spun că nu e bine să stai cu mâinile încrucişate pe burtă, căci vei fi în pericol de a pierde sarcina. Se mai spune că în timpul sarcinii să nu dai nimănui, nici soţului, de băut, pentru că superstiţia spune că poţi să pierzi “apă” (lichidul amniotic). Nu cumpăra lucruri pentru copil înainte de naştere, că nu cumva să pierzi sarcina. Cam astea sunt superstiţiile legate de pierderea sarcinii.

Urmează câteva care se referă la dorinţele viitoarelor mămici. Dacă vrei să ai copilul vorbăreţ, e bine să spui tuturor că eşti gravidă; dimpotrivă, dacă ascunzi sarcina, copilul va vorbi mai târziu şi va fi mai tăcut în viaţă. Iată şi o superstiţie drăguţă de tot: dacă vrei să ai un copil cu părul creţ, trebuie să cari rumeguş în şorţ! Dacă vezi un om urât sau diform, scuipă-l şi spune “Doamne fereşte să iasă copilul aşa !”. Se mai spune că nu trebuie să furi ceva, pentru că pe corpul copilul va apărea un semn de forma aceea, exact în locul unde ai pus obiectul furat. Nu ştiu cât de adevărate sunt toate acestea, dar mama avea pe laba piciorului o pată maronie în formă de prună, şi-mi povestea că bunica, atunci când a fost gravidă, a furat o prună şi, prinsă fiind, a scăpat-o pe picior. Se mai spune că dacă porţi sarcina greu – vei naşte băiat, iar dacă o porţi uşor – fata vei avea. Superstiţia este categorică în privinţa fructelor îngemănate, pe care, dacă le mănânci, gemeni vei avea. În privinţa naşterii se spune că dacă gravidă visează o scară, va naşte greu; dacă în vis sta pe o albie, va naşte fată. Ar mai fi o superstiţie care spune că gravida nu trebuie să dea cu piciorul în câine, căci copilul care se va naşte, va fi câinos la inimă. Bună superstiţie! Şi sperăm că gravidele o vor respecta; e mai sănătos să nu loveşti un câine, căci s-ar putea să fii muşcat!

REDACŢIA

Published inEditorial
consiliere parapsihologica