Skip to content

Italienii nu se tem de cifra 13, ci de 17

Nu bat în lemn… mai degrabă în fier…

Dacă ne plimbăm pe străzile din centrul istoric al oraşului Napoli sau al altor oraşe din Italia, în cartierele mai cunoscute, putem vizualiza câteva standuri sau mici magazine unde se vând mii de mici “purtătoare de noroc”: brelocuri sau pandantive în formă de corn, potcoavă, trifoi cu patru foi, sau chiar sub forma unui om cu cocoaşă. Se vând cu sutele, oricine are câte unul în buzunar sau acasă.
Dar suntem cu adevărat atât de superstiţioşi în Italia? Nu se poate mânca la masă în 13, trebuie să treci prin altă parte dacă vezi o pisică neagră, grijă mare la spargerea unei oglinzi pentru că vor fi 7 ani de nenorociri… şi aşa mai departe. Unele superstiţii au un scop precis şi anume unul cultural. A vărsa ulei sau sare de exemplu e aducător de soartă rea: acest lucru pentru că este vorba despre două produse de primă importanţă pentru a te hrăni şi deci pentru a supravieţui.
Dar de ce, din contră, a vărsa vin la masă aduce noroc tuturor şi toţi comesenii sunt pregătiţi să strige “veselie”? Şi în plus, dacă este de înţeles că oglinda spartă şi deci propria imagine reflectată făcută bucăţi, pot să te facă să te gândeşti la consecinţe nefaste, ce să mai vorbim atunci de pălăria pusă pe pat, de umbrela deschisă în casă, de trecutul pe sub o scară? Italienii au superstiţii cu totul particulare: nu “bat în lemn” ci în fier şi nu se tem de numărul 13 ci mai ales de 17. Dar în principal, italienii sunt mereu “la vânătoare” de noi obiecte care poartă noroc: pietre semipreţioase şi colorate poate chiar legate de semnele zodiacale, animale, simboluri ezoterice şi amulete.
Peste toate astea, important este să nu se facă marţea şi vinerea căsătorii, să nu se plece la drum şi, nu în ultimul rând, artiştii nu vor trebui să lucreze în aceste zile…

Superstiţii originare din Regiunea Siciliei – Italia
— Cei născuţi în zi de vineri nu pot fi vrăjiţi
*Pentru a afla în ce zi a săptămânii te-ai născut -> click aici.

Pentru multe persoane vinerea este cunoscută ca o zi nefastă dar pentru sicilieni nu. Încă din antichitate se ştia că, cei născuţi vineri ar fi privilegiaţi: erau ştiuţi drept puternici, viteji/valoroşi, isteţi, vicleni şi aveau o putere încât puteau mânui şerpi veninoşi de orice fel şi nu se temeau de lunatici (după credinţele populare, sunt acele persoane care în anumite nopţi dobândesc instincte de lup, conservând totuşi înfăţişarea umană).
“Vinerelul” aşa este numit cel născut într-o astfel de zi, are chiar şi puterea de a vedea lucrurile oculte şi de a profetiza viitorul. Spiritele rele nu au nici o influenţă asupra sa. Cine se naşte vinerea nu poate fi vrăjit şi poate chiar să locuiască într-o casă invadată de spirite, fără a fi însă deranjat de acestea.

Obiceiuri

Obiceiul femeilor din Trapani era de a conserva ouăle făcute de găinile lor în Vinerea Mare/Seacă, precum şi pentru cei din Palermo ca în fiecare zi de vineri să meargă la biserica sufletelor (corpurilor) “zburătoare”. După ce îşi ofereau Rozariul, femeile mergeau să spioneze/să tragă cu urechea deasupra unei lespezi să audă dacă ceea ce ele îşi doreau li se va da.

Lista superstiţiilor şi credinţelor legate de obiecte şi comportamente poartă-noroc sau poartă-ghinion, urmată de câteva comentarii personale:

INEL
– Aduce noroc să porţi un inel cu piatră de naştere.
– Dacă verigheta nupţială este pierdută, pentru a evita ca nefericirea să cadă asupra cuplului, trebuie imediat cumpărată alta care va trebui pusă pe inelarul partenerului, ca şi în timpul ritualului nupţial.

PROSOP
– Nu folosiţi amândoi acelaşi prosop, cu siguranţă o să vă certaţi.

SĂRUT
– Se crede că o fată nu se va căsători niciodată dacă după ce a sărutat un bărbat cu mustaţa îi rămâne un fir de păr pe buze.

CANDELE
– Este aducătoare de rău picătură de ceară ce se prelige pe lumânare.
– Mirii din localitatea Crana (Novară) odată terminat ritualul nupţial, suflă împreună pentru a stinge două lumânări. Dacă le sting în acelaşi moment, vor trăi mult timp împreună. Dacă nu, e semn de văduvie.

CÂINE
– Urletul său prevesteşte moartea.

PĂR
– Dacă doriţi să evitaţi calviţia, tăiaţi-vă părul în timp ce este lună plină.
– Un fir de păr pe spate preanuntă sosirea unei scrisori.
– Punctele albe prevestesc apariţia mătreţii.

REVELIONUL
– Poartă noroc să întâlneşti o persoană de sex opus în dimineaţa noului an.
– Este prevestitor de rele să vezi un cal alb (majoritatea italienilor sunt siguri de lucrul acesta).
– Se aruncă obiecte vechi pe geam pentru a se elibera de preocupări şi pentru a aduce noroc (mai ghinionist este cel care se nimereşte sub geam).
– A mânca mazăre, struguri sau curmale în noaptea Sfântului Silvestru este cu certitudine propice pentru a asigura norocul economic pe parcursul anului viitor.

PĂLĂRIE
– Poartă ghinion s-o aşezi pe pat.

LINGURĂ
– Poată ghinion să o ţii cu mâna stângă.

CUC
– Dacă auziţi cântecul unui cuc, luaţi în grabă tot ceea ce este în acel moment la picioarele voastre şi purtaţi acele lucruri cu voi pentru puţin timp. O să vă poarte noroc.

FASOLE
– În antichitate simboliza imortalitatea, pentru proprietatea de a conserva îndelung forţa vitală şi de a redobândi prospeţimea dacă este băgată în apă.
– Fetele de origine greacă şi matroanele romane purtau coliere sau brăţări cu pandantive în formă de fasole. Se credea că acest mic obiect era suficient pentru a obţine bogăţii şi dragoste.

POTCOAVĂ
– A găsi una, e semn norocos şi trebuie agăţată în casă (deduc că cine locuieşte lângă un manej e foarte norocos).

CHIBRITURI
– Poartă ghinion să folosească 3 persoane acelaşi chibrit.

FÂN
– Dacă vedeţi un snop de fân, luaţi un fir şi puneţi-vă o dorinţă, se va îndeplini. (îmi imaginez cete de locuitori exprimându-şi fiecare dorinţe care se împlinesc încontinuu).

FOARFECE
– În cazul în care cad pe pământ, înainte de a le lua, puneţi-vă un picior deasupra pentru a anula prevestirea rea.
– În cazul în care cad şi unul din vârfurile foarfecei se înfige în pământ, prevesteşte moartea.
– Aduc noroc dacă sunt agăţate de perete.

PAPAGAL
– A ucide unul poartă ghinion.

COCOŞ
– În cazul în care cânta înainte de miezul nopţii anunţă timp urât.

COŢOFANĂ
– Poartă ghinion să vezi dimineaţa în post o coţofană (dacă nu vreţi să riscaţi, luaţi micul dejun acasă şi nu la bar).
– Văzând un stol de coţofene înclinându-se spre stânga, ziua va fi foarte frumoasă, dacă stolul se înclină spre dreapta, ziua va fi negativă (mergeţi cu capul jos, nu se ştie niciodată…).
– Un îndrăgostit care ar vedea o coţofană are puţine posibilităţi de succes cu prietena lui.

CÂRJA
– Poartă ghinion a pune o cârjă pe pat.

A ÎNCRUCIŞA (cineva sau ceva)
– Papuci sau tacâmuri încrucişate sau alte obiecte care poartă ghinion, în perioada medievală erau considerate o ofensă adusă crucii lui Christos.

PAT
– Poartă ghinion sa te dai jos din pat pe partea stângă, încât e considerată partea Satanei.
– În Sicilia se zice că dacă trei persoane refac patul împreună (în sensul că aranjează aşternuturile), cea mai tânăra va muri. (deci nu refaceţi niciodată patul pentru că aveţi un motiv cu care să vă justificaţi în faţa mamei).

NOU-NĂSCUT
– Nu trebuie niciodată sărutat pe gât pentru că astfel îşi pierde somnul.

NUBILI (perioada finală a adolescenţei)
– În noaptea de Bobotează trebuie să lase papucii lângă uşa casei: dacă vârfurile sunt îndreptate înspre uşă, se vor căsătorii în decursul unui an.
– O croitoreasă care este încă în aşteptarea sufletului pereche, va putea pune două sau trei fire de păr (şuviţe) din coama sa, în tivul rochiei de mireasă care se va nimeri să o coase: şi ea se va căsătorii în decursul unui an.

ULEI
– Ulei vărsat este semn rău deoarece lucrurile stau astfel: cu câteva secole în urmă, uleiul şi sarea erau materiale preţioase deci a le răsturna/vărsa sau pierde era o gaură economică.

UMBRELA
– Poartă ghinion să o deschizi în casă.

PÂINE
– Pusă răsturnată pe masă aduce foamete.

PIEPTENE
– Dacă vă cade din mână în timp ce vă pieptănaţi, se gândeşte la voi cineva care ţine la voi. (cum au inventat lucrul ăsta nu reuşesc să-mi explic).

PLOAIE
– Poartă noroc să te plimbi sub ploaie. Un vechi proverb spune: “mireasa udată, mireasa norocoasă”. Funcţionează bine şi “mireasa udată, mireasa ghinionistă”.

MAZĂRE
– Sunt simbolul fericirii şi norocului. În antichitate, cu florile lor se împleteau coroniţe de oferit mireselor.

TABLOURI
– Nu trebuie niciodată agăţate de perete tablouri care reprezintă păsări doarece aduc ghinion.

TRIFOI CU PATRU FOI
– Aduce noroc şi fericire dar nu trebuie cules, este suficient să-l priviţi şi să-l atingeţi.

BROASCĂ (râioasă)
– A vedea o broască seara este semn de timp frumos.
– Aduce ghinion să ucizi o broască noaptea sau dimineaţă.

SARE
– În antichitate era simbolul amiciţiei/prieteniei şi se punea în faţa comesenilor o cupă de sare.
– Într-o zi, se pare că un invitat a făcut involuntar să se verse cupa de sare pe masă. Acest lucru atrăgând ura stăpânului casei, îl ucise pe sărman cu sabia. Se pare că această întâmplare a dat naştere la modul de a zice că atunci când se varsă sare aduce ghinion.
– Dacă este vărsata pe masă, luaţi puţină şi lăsaţi-o în spatele umărului stâng.

SCARĂ
– Aduce ghinion să treci pe sub o scară pentru că formând un triunghi este simbolul Trinităţii/Treimii şi trecând pe sub, denotă o adevărată lipsa de respect (deci orice semn stradal de cedare a trecerii este un avertisment?).
– Dacă o nubilă trece pe sub o scară deschisă sau sprijinită de un zid, nu se va mai căsători.
– Dacă se împiedică pe treptele unei scări, se va căsătorii repede.
– Dacă se împiedică, coborând, e semn că va pierde bani.

MĂTURA
– Dacă atingeţi cu o mătură, picioarele unei nubile, aceasta nu se va căsători.
– Este semn de rău augur să mături înainte de zorii zilei şi după asfinţit.

ŢELINĂ
– În plantaţiile grecilor şi romanilor nu lipsea niciodată. Planta de ţelina avea rolul de a alunga puterile răului.

BANI
– Poartă noroc să găseşti o monedă: păstreaz-o. (dar nu se spunea că banii făcuţi uşor poartă ghinion?).
– Sunt de bun augur banii spălaţi (cu rufele), monedele bătute în anii bisecţi şi cele de la Vatican făcute în anul Jubileului.
– Aduce noroc să păstrezi doi euro-cenţi în potmoneu (şi superstiţiile se adaptează monedei EURO…).
– Dacă de Crăciun sau de Revelion eşti plătit, trebuie să dai măcar o monedă de valoare mică, altfel nu o să mai ai nici un ban în anul următor. (Deci dacă unul îţi plăteşte nota sigur îţi face în ciuda).

OGLINDĂ
– Dacă o spargi vei avea 7 ani de nenorociri. (nici unul în plus, nici unul în minus, garantat ştiinţific).

AC
– Dacă vedeţi unul pe jos, luaţi-l deoarece norocul o să vă surâdă toată ziua.
– În schimb, nu vă aplecaţi niciodată pentru a culege ace, poartă ghinion. (deci informaţi-vă bine în legătură cu sensul cuvântului ac, este fundamental).

AC DE CRAVATĂ, AC CU GĂMĂLIE
– Dacă primiţi cadou un astfel de ac, un briceag sau orice fel de obiect ascuţit/care înţeapă, împungeţi cu acestea pe cel care vi le-a dăruit sau dăruiţi-i simbolic o monedă. Dacă nu o faceţi, riscaţi să rupeţi raportul de prietenie.

SCUIPAT
– În antichitate se obişnuia să se scuipe de 3 ori în sân pentru a alunga orice spirit rău.

STELE CĂZÂND
– Este de bun augur să vezi una căzând, puneţi o dorinţă.

OUĂ
– Nu aruncaţi niciodată coaja întreagă ci rupeţi-o pentru a evita ca demonul să îşi facă cuib în voi.

VINERI
– Un proverb sfătuieşte: “Nici vinerea, nici marţea nu se căsătoreşte, nu se pleacă, nu se dă principiu artei”. (în aceste zile staţi cu toţii în casă pentru că maşinile, trenurile, avioanele, toate sunt mai periculoase).
– Niciodată să nu ieşi din casă vineri noapte: vrăjitoare şi diavoli stau la pândă. Dar dacă totuşi trebuie să ieşiţi, smulgeţi un fir de păr (pe cât posibil roşu) unei căţele şi păstraţi-l în buzunar.

REDACŢIA

Published inSuperstiţii din lumea întreagă
consiliere parapsihologica