Skip to content

Superstiţii la pescuit – Superstiţii pescăresti

Sunt renumite poveştile pescarilor, fie a celor care pescuiesc cu lanseta, fie a celor care pescuiesc cu “beţe”. Şi cum între aceste poveşti pescăreşti, multe sunt superstiţii, ne vom ocupa de acestea. Pentru început, se spune că nu e bine să urezi unui pescar – “baftă” sau noroc la peşte, acest lucru atrăgând după sine ghinionul; urarea tradiţională fiind “fir întins”. Dacă vrei să ai noroc la pescuit, aruncă în apă primul peşte pe care l-ai prins. Se zice că nu este bine să bei când mergi la pescuit, dar această superstiţie nu prea este respectată de pescari, cu riscul de a nu mai prinde peşte. Peştele este sensibil la zgomot şi la lumină; acest fapt a născut superstiţia că nu este bine, dacă pescuieşti noaptea, să stai fără un felinar sau altă sursă de lumină, că vei avea ghinion; dar şi pe aceea că nu trebuie să “pui” muzică pe malul apei la pescuit, din acelaşi motiv.
Superstiţia spune că dacă se aşază o libelulă pe bambina, e semn rău, poţi să strângi sculele şi să pleci că nu mai prinzi nimic. (Bambina e un inel de plastic fosforescent, prins de fir, care pluteşte şi te “anunţă” când trage peştele). Altă superstiţie spune că, dacă ţi s-a încurcat firul, trebuie să-ţi schimbi locul, că e semn rău şi nu mai prinzi nimic. Se spune că dacă peştele trage la o anumită momeală, ceva anume, sigur, tu nu ai acel “ceva”; dacă ai puţin din toate momelile – nu trage la nimic! Dacă plouă, e semn bun că vei avea belşug de peşte. Vei avea ghinion cu un juvelnic din material textil şi ai noroc cu un juvelnic din sârmă, (juvelnicul e un fel de plasă deasă cu care scoţi peştele din apă). Această superstiţie vine de la faptul că vidra sau şobolanul de apă roade materialul textil şi fură peştele. Ca să atragi norocul (adică peştele), superstiţia spune că trebuie să baţi uşor coada lansetei şi să spui încetişor “hai la tata”, astfel îţi măreşti şansele de reuşită. Dacă un păianjen îşi ţese pânza între fir şi băt, sigur, în ziua aceea nu vei prinde peste.
Şi iată o superstiţie oarecum licenţioasa şi am ezitat dacă să o scriu sau nu; dar pescari serioşi m-au asigurat că este foarte adevărată: se spune că nu e bine ca, înainte de a pleca la pescuit, să pui mâna la “păsărica”, lucru care aduce un ghinion atât de mare, încât îţi pierzi vremea de pomană pe malul apei! Şi ca să atenuăm niţel din “rusinica” de mai sus, iată o altă superstiţie, mult mai delicată şi drăguţă: la pescuit, dă numele iubitei unei râme, pune-o în cârlig; dacă vei prinde peşte cu ea, înseamnă că iubita este sinceră cu tine; şi, ca să fiţi siguri, faceţi asta într-o zi ploioasă! Noi vă urăm “fir întins!”

REDACŢIA

Published inEditorial
consiliere parapsihologica