Care credeţi că este preocuparea cea mai importantă a oamenilor: guvernul, parlamentul, alegerile sau care alta? Orice aţi răspunde, înafară de bani, va fi greşit! Căci banul este în atenţia tuturor! Bill Gates – fondatorul Microsoft – a spus: “Când eram tânăr credeam că banii şi puterea mă vor face fericit. Aveam dreptate!” Şi nu este singurul care crede astfel, cum spune şi proverbul “Banii nu aduc fericirea, numai numărul lor!” Înţelepciunea populară a născut multe vorbe de duh pe seama banilor, iar superstiţiile legate de bani sunt nenumărate şi extrem de cunoscute, ceea ce face acest subiect, destul de greu de abordat.
La alţii…
Pentru început trebuie să menţionăm obiectele chinezeşti care se găsesc în multe magazine de la noi, tributare superstiţiei despre bani. Tradiţia populară chineză a adus şi la noi, cunoscutul bănuţ găurit aducător de noroc la bani, pe care mulţi îl poartă în buzunar în acest scop. Ce mai găsiţi în magazine: broscuţă de jad cu acelaşi bănuţ în gură, despre care se spune că, dacă se pierde banul, piere sporul banilor din casă. Şi tot o broscuţă, dar din argint, aşezată cu spatele la intrare şi cu o tăviţă cu bani în faţă, este aducătoare de bani în casă. Veţi mai găsi şi alte obiecte “superstiţioase”: pandantiv din obsidian pentru succes financiar, crap norocos din jad, monedă cu 2 crapi norocoşi, talisman din jad cu moneda găurită, canaf (ciucure) pentru atragerea norocului la bani; toate alimentând superstiţia că aduc noroc de bani.
La noi…
Să începem cu începutul Anului Nou, când toată lumea ştie că acesta trebuie să te găsească cu o mână pe pahar şi cu alta pe bani, pentru ca să-ţi meargă bine tot anul şi să ai bani. Despre sfârşit, iarăşi ştie toată lumea: se zice că “dă ortu’ popii”; ortul fiind banul care se pune pe ochii celui decedat. Între început şi sfârşit, mai există şi altele: se spune “strânge bani albi pentru zile negre”, dacă dai bani de luni, vei da toată săptămâna şi, bineînţeles, dacă încasezi luni, vei avea spor toată săptămâna. Superstiţia mai spune că nu trebuie să ridici de jos un ban căzut cu stema în sus, că aduce ghinion şi pierdere de bani; dimpotrivă, dacă este cu banul în sus şi, pe deasupra, mai şi plouă, atunci norocul te va însoţi. Este la fel de cunoscut obiceiul ca în prima zi de Paşte, să ne spălăm în apă neîncepută, în care am pus un ou roşu şi un bănuţ de argint, ceea ce aduce noroc. Este de asemenea o superstiţie care spune că dacă vei ţine în bucătărie un borcan cu mărunţiş vei avea noroc la bani; asta se leagă de vorba care spune: “economiseşte bănuţii cei mici; banii mari îşi poartă singuri de grijă”. Aduce ghinion să faci cadou un portofel, fără să pui un bănuţ în el, sau să dai o batistă, fără a primi un bănuţ pe ea, vei avea parte de o despărţire.
“Ziceri” despre bani
Se spune că “banii n-au miros”; putem considera asta o superstiţie, care se trage de la împăratul roman Vespasian, care a construit toalete publice în toată Roma, iar când a fost întrebat de ce şi-a dat banii pe aşa ceva, a rostit cele de mai sus, pentru că “vespasienele” erau cu plată. Ar mai fi de spus că “Dacă vrei să ştii ce crede Dumnezeu despre bani, uită-te numai la ce fel de oameni îi dă”. Se spune că “banul n-are coadă; dacă-l arunci, n-ai de ce să-l mai apuci” şi “cu bani poţi cumpăra un ceas, dar nu şi timpul”. Înţelepciunea populară mai spune că “dacă munceşti prea mult, nu-ţi rămâne timp să câştigi bani”, dar şi că “Poţi să fii oricât de sărac, dar să ai bani mulţi!”
REDACŢIA