Skip to content

Superstiţiile în timpul crizelor financiare

Despre bogaţi şi superstiţiile lor, care uneori sunt inventate pentru a le masca zgârcenia, s-a scris (click aici). Dar nu şi despre superstiţii legate de crize economice sau financiare. Cel mult, în timpul crizei din 1929 – 1933, au apărut caricaturi înfăţişând pe străzile New York-ului, trecători cu umbrelele deschise, deşi era cer senin; aşa s-ar fi apărat trecătorii de “ploaia” de bancheri sinucigaşi, care se aruncau de la etajele zgârie-norilor. Dar despre superstiţii – nu. Este posibil ca un eveniment atât de grav şi serios, să nu fi lăsat loc pentru nimic altceva decât pentru… planurile de refacere. Pe de altă parte este, de asemenea, posibil ca chiar în timpul crizei, oamenii să reacţioneze în mod obişnuit cazurilor grave sau ciudate. Vă puteţi imagina brockerii, cum altfel, decât scuipându-şi în sân, în semn de “piei drace” sau “ferescă sfântul”, asta dacă ar mai fi avut timp pentru aşa ceva. Sau imaginaţi-vă bancherii, urmărind cursul valutar cu pumnii strânşi, gest despre care se spune că aduce noroc, în aşteptarea graficelor speranţei, care să le arate dacă moneda preferată scade sau creşte. Despre oamenii de afaceri ce să mai spunem decât că, atunci când afli unele dintre superstiţiile lor, rămâi uimit.
Oricine a putut vedea la tv. cum o afaceristă de pe la noi, Monica Tatoiu, îşi instruieşte subalternele, interzicându-le să semneze contracte în anumite zile din lună… mai “delicate”! Putem vedea că această superstiţie, pentru că asta este, se bazează pe credinţă sa că în “acele zile”, doamnele respective nu sunt chiar atât de… capabile. Această superstiţie merge mână-n mână cu cea a afaceriştilor japonezi care nu demarează proiecte, nu semnează contracte decât în ziua fastă pentru afaceri, numită Taian (click aici). Cunoscuta creatoare a lui Harry Potter, scriitoarea britanică J.K. Rowling, susţine că nu este superstiţioasă şi nici nu se dă în vânt după modă, dar… obişnuieşte să-şi cumpere de la marile case de modă, mici “suveniruri”, care-i poartă noroc. Ce noroc să mai aştepte o doamnă al cărui nume figurează în lista celor mai bogaţi oameni din lume!

“Joia Neagră” şi 13

Criza economică mondială din 1929 – 1933 a început brusc, într-o perioadă de prosperitate şi optimism economic, printr-un crash bursier pe Wall Street, în 24 oct.1929, într-o zi de joi. Aceea zi a rămas în istoria SUA ca fiind “Joia Neagră”. Ceea ce ar fi interesant de ştiut este care ar fi ziua începerii crizei actuale care, să sperăm că, nu va fi tot atât de drastică precum cea din 1929, care a adus inflaţie, şomaj, pauperizare şi al cărei vârf a fost în anul 1932. Se pare că bancherii, finanţiştii şi afaceriştii anilor aceia, nu au avut superstiţii sau, mai rău, n-au ţinut cont de ele! Revenind la vremurile noastre, vedem că acum, criza a început tiptil-tiptil, dar efectul ei “domino” îl vom simţi, mai mult sau mai puţin, toţi; bogaţi sau săraci. Primul efect al crizei actuale şi cel mai interesant, până acum, s-a reflectat în lista “Forbes” a celor mai bogaţi oameni din lume. Aflăm astfel ca Bill Gates, fondatorul imperiului Microsoft, a fost “detronat” din vârful clasamentului, cedând locul 1 în favoarea lui Warren Buffett, deţinătorul de ani buni al locului 2. Nu ştim ce superstiţii are, sau dacă are, Bill Gates. Cert este că putem vedea în evoluţia lui o… repetiţie cel puţin ciudată, care ne poate duce cu gândul la… superstiţii. Astfel, se ştie despre el ca la vârsta de 13 (!) ani îşi crea primul program pe computer, iar la vârsta de 31 ani (care citit invers, da… 13!) devenea cel mai tânăr miliardar dintre cei care şi-au făcut averea singuri. Să fie oare doar o… “coincidenţă” a numărului fatidic 13, faptul ca Bill Gates a deţinut locul 1 în lista bogaţilor lumii alcătuită de revista “Forbes”, timp de 13 (!) ani; şi tocmai în al 13-lea an el a fost detronat? Rămânâd, e drept, pe unul din locurile 1 – 3?!
Mr. Bill, e bine să ţineţi cont şi de superstiţii! Mai ales în vreme de… criză!

Luminiţa Ulmu & Olivia Vatca
Coordonator material: Radu Botez

Published inEditorial
consiliere parapsihologica