Skip to content

Superstiţii din S.U.A.

Ca şi la alte popoare, există şi superstiţii ale poporului american; poate mai „pestriţe”, datorită modului de formare al acestui popor, prin amalgamare; poate mai influenţate de tradiţiile, obiceiurile şi superstiţiile altor popoare, din care unii sau alţii dintre ei se trag; poate sunt superstiţii care au apărut în diverse momente ale drumului spre Vest al primilor colonişti; poate unele influenţate de cultura negrilor aduşi cu sute de ani în urmă pe aceste meleaguri; poate altele născute chiar în epoca modernă; cine ştie… Dar este cert că există multe superstiţii în S.U.A.

Superstiţiile numerelor

Când vorbim despre superstiţiile legate de numere, nu se poate trece peste una dintre acestea, poate cea mai cunoscută în toată lumea şi anume, superstiţia legată de numărul 13. Se ştie că în S.U.A. exista clădiri cu multe etaje şi că în majoritate, acestea nu au al 13-lea etaj; de fapt el există, dar este numerotat eufemistic ca fiind 12 bis, sau se trece direct de la 12 la 14, şi acest lucru se întâmplă şi la clădirile de locuit, chiar şi la hoteluri sau la blocurile care adăpostesc mari companii sau corporaţii; nici numerele caselor nu scapă de această superstiţie. Numărul 13 este subiect principal al superstiţiilor, mai mult decât zilele săptămânii; de altfel, americanii se tem mai puţin de marţi – 13 sau vineri – 13, cât de tare se tem de „Joia Neagră” , superstiţie care îşi are rădăcinile în joia crashului bursier din 1929, care a dat semnalul Marii Crize economice mondiale. Cea mai sumbră încălcare a superstiţiei s-a produs atunci când, unei misiuni de explorare a Lunii i s-a dat numele de… Apollo -13! Astfel, pe data de 13 (!) aprilie 1970, echipajul a transmis la sol cuvintele nefaste „Avem o problemă”; a urmat apoi lupta pentru supravieţuirea cosmonauţilor şi eforturile pentru aducerea lor „acasă” din cosmos, cu multe peripeţii. În sfârşit, Apollo – 13 a aterizat; cu numai… 13 (!) minute înainte de a li se termina oxigenul.
Există şi superstiţia numărului 666, care se trage din Apocalipsă 13:18, unde este numit ca fiind numele Fiarei (Satana). Se spune că fostul preşedinte Ronald Reagan care locuia într-o casă ce purta numărul 666, a pus să-i fie schimbat acesta în numărul 668. Această superstiţie legată de numărul Fiarei, poartă numele de (ţineţi-vă bine!) „hexakosioihexakontahexafobia”. Drăguţ, nu? Parcă a dezminţi această superstiţie, primul computer al firmei „Apple” a costat, cât credeţi ? 666,66 dolari! Se pare că, împotriva superstiţiei, acest preţ a favorizat dezvoltarea tehnologiei IT.
*Mai multe despre cifra 666 puteţi citi într-un amplu material, aici.

După fatidica zi de 11 Septembrie 2001, americanii au început să fie mai atenţi şi la numărul 11. Să vedem: numărul pentru apelurile de urgenţă în S.U.A este… 911; dacă îl scriem ca americanii 9/11 sau oricum l-am scrie, suma cifrelor sale este…11! Ziua naţională a S.U.A. este pe data de 4.07, aţi ghicit, suma (4+7) este… 11! Primul avion care a lovit unul dintre Turnurile WTC a fost un A-11; avea la bord 92 de persoane, suma (9+2) = 11! Sunt doar câteva dintre „coincidenţele” legate de numărul 11. Sigur, astfel se pot forma destule superstiţii. Se poate bănui ce au simţit americanii, la 911 (!) de zile de la atacul asupra WTC, când la Madrid, în Europa, a avut loc alt atac terorist pe… 11.03.2004 (suma cifrelor este 11!). Chiar şi cei care negau superstiţiile au rămas pe gânduri, iar superstiţioşilor li s-a dat dreptate. Dar cu ce preţ…

…Şi alte superstiţii…

Sunt multe superstiţiile americanilor; unele dintre ele au pătruns şi la noi, sub o formă sau alta. Superstiţiile legate de nuntă au pătruns cel mai repede; şi acum tinerele mirese poartă neapărat „ceva nou, ceva vechi, ceva împrumutat şi ceva albastru”; se zice că mirele nu trebuie să vadă mireasa înainte de nunta propriu-zisă, iar „după” trebuie să o treacă pragul casei în braţe; superstiţia spune că nu este bine să se facă nunta în luna Mai, pentru că mariajul va avea viaţă scurtă ca florile de Mai; se mai spune că trebuie să pui tinichele la maşina mirilor proaspăt căsătoriţi pentru a alunga ghinionul şi multe altele, dintre care pe unele le aveam şi noi, sau dacă nu, le avem acum.
Apoi vin diferitele sărbători cu alaiul lor de superstiţii. De Sf.Valentin – adoptat şi la noi – trebuie să respecţi superstiţia de a trimite „valentine”, ilustrate colorate, cu inimioare şi alte semne de dragoste; cine nu trimite şi nu primeşte aceste semne de Sf.Valentin, nu se va căsători în anul acela. De Anul Nou există superstiţia sărutului la miezul nopţii; cu cine te săruţi – cu acela te vei căsători; sau ca să ai noroc tot anul cel nou trebuie să mănânci mazăre în aceea noapte.
Cu toate că Halloween-ul este sărbătorit acum şi la noi, se cunoaşte despre această sărbătoare foarte puţin, iar superstiţiile ei sunt aproape necunoscute. Câteva dintre ele, sunt în legătură cu fetele de măritat (să nu uităm că avem şi noi unele dintre aceste superstiţii), care spun ce trebuie să faci ca să-ţi vezi ursitul în noaptea de Halloween: fetele trebuie să meargă la o apă sau la un rău cu o lumânare aprinsă sau dacă fata duce un ou spart la rău sau la apă, va vedea nu numai chipul ursitului ci şi cum vor arăta viitorii copii; dacă vei coji un măr şi vei arunca peste umăr coaja lui, iniţială formată de coajă îţi arată iniţiala ursitului tău. Se pot face şi preziceri despre cât vei trăi: cojind mere în noaptea de Halloween, tinerii află cine va trăi mai mult, adică acela care obţine cea mai lungă coajă. Să nu uităm că Halloween este noaptea spiritelor; dacă un liliac înconjoară o casă de trei ori în noaptea aia, acolo va muri în curând un om; dacă noaptea mergi singur pe stradă, de auzi paşi în urma ta – nu te întoarce! Poate fi Moartea! Ca să nu intre stafii, fantome, spirite în casă în noaptea de Halloween, trebuie să îngropi în faţa casei oase de pui sau imaginea unui animal. Ştiaţi că cei născuţi în noaptea de Halloween pot vorbi cu spiritele? Sau alte câteva, mult mai „romantice”: dacă porţi hainele pe dos şi mergi de-a îndărătelea, vei vedea pe cer, la miezul nopţii, o vrăjitoare. Sau, dacă stai la o încrucişare de drumuri şi asculţi vântul în noaptea de Halloween, vei afla ce ţi se întâmplă în anul care urmează.
Dar cea mai tare superstiţie rămâne asta: în vremuri de demult, pentru a vedea dacă o femeie este vrăjitoare sau nu, aceasta era aruncată într-o apă adâncă; dacă plutea – era vrăjitoare şi era arsă pe rug; dacă se îneca nu era vrăjitoare!
Convenabil, nu?..
*Citeşte mai multe despre Halloween în sine aici, dar şi despre ceremoniile aferente aici.


Radu Botez – parapsiholog – Senior Editor
Co-autor a Ediţiei de colecţie: “Între psihologie şi parapsihologie” – click aici
www.parapsiholog.ro

Published inSuperstiţii din lumea întreagă
consiliere parapsihologica