Skip to content

UK – Superstiţii în cultura poporului englez

Marea Britanie

Superstiţiile sunt lăsate din generaţie în generaţie de către nemuritoarea tradiţie. Ca şi alte popoare, locuitorii Angliei, Irlandei, Scoţiei, Ţara Galilor, păstrează această comoară şi o transmit mai departe. Shakespeare, Marele Will, a scris despre o superstiţie care s-a păstrat din vremea romanilor, destul timp ca să auzim şi noi de ea, şi anume, superstiţia că viitorul poate fi descifrat prin consultarea măruntaielor de animale. El a descris-o în nu mai puţin celebra piesa „Iulius Cezar”, iar confirmarea ei nu a întârziat să apară: marele Cezar, încrezându-se mai mult în măreţul sau destin decât în superstiţie, a respins averizarea şi a mers la întâlnirea cu moartea. Omul simplu era mai direct; el respectă superstiţia şi, se pare că o face şi astăzi. Sunt multe superstiţii respectate de popoarele anglo-saxone, generate de anumite evenimente, de zile importante ca: Anul Nou sau ziua nunţii, superstiţii legate de vreme, de obiecte, în sfârşit, se pare că există superstiţii în legătură cu orice. Vom parcurge împreună câteva superstiţii anglo-saxone şi vom începe cu…

Superstiţii despre copii

  • Copiii născuţi la orele 3, 6, 9 şi 12 se spune că sunt foarte norocoşi. Când cresc vor fi dotaţi cu multă perspicacitate şi ingeniozitate.
  • Dacă nou-născutul are dinţi, va fi egoist.
  • Dacă se naşte cu o palmă deschisă, va fi generos.
  • Dacă luna este ascunsă după un nor când începe naşterea, nou-născutul va fi fată; dacă luna străluceşte, va fi băiat.
  • Când micuţul este scos pentru prima dată din cameră, mama ar trebui să urce, nu să coboare, pentru că micuţul să aibă succes în viaţă.
  • Dacă plânge copilul la botez, e semn bun; în vechime se credea că astfel ies spiritele rele din copil.
  • Dintele unui copil, montat pe un inel sau pe o broşă, era purtat pentru noroc.

Superstiţii „de noroc”

Se spune că atunci când o femeie împlineşte 31 de ani, ea este în „Anul Destinului” şi se poate aştepta la o mare schimbare. Deseori aceasta constă într-o călătorie importantă, un pericol neaşteptat ori o mare tentaţie. Ea trebuie să fie foarte atentă în afaceri şi în problemele personale.
Despre casă se spune că nu trebuie cumpărată sau să te muţi în casă nouă în lunile nefaste pentru asta: Aprilie, Iulie şi Noiembrie (despre aceste luni se spune şi că nu e bine să semnezi contracte) sau: dacă, după ce ieşi din casă, te întorci din drum, trebuie să stai jos şi să numeri de la 7 (cifra magică) la zero, pentru ca să alungi ghinionul.
Zilele norocoase sunt Marţi şi Vvineri pentru o femeie dacă vrea să ia o decizie importantă sau dacă începe ceva riscant; pentru bărbaţi, zilele norocoase sunt Luni şi Joi.
Se spune că fulgerul nu cade pe o casă în care arde focul, astfel nu vei fi fulgerat în somn.
Este semn bun dacă întâlneşti întâmplător aceeaşi persoană de 2 ori când ai ieşit pentru afaceri. Este şi mai bine dacă se întâmplă o dată când te duci şi a doua oară când te întorci, atunci succesul este asigurat.
Dacă verşi, din greşeală, puţin vin, e semn bun. Dacă scapi din mână un pahar cu vin şi paharul se sparge, e semn de căsătorie fericită şi afecţiune sentimentală.
Dacă îţi pui ciorapii pe dos, vei primi în curând un cadou. Dacă îţi cad ciorapii, persoana iubită se gândeşte la tine.

Superstiţii „de nenoroc”

Dacă sar scântei din foc, vei avea parte de invidie şi răutate.
Dacă te împiedici este semn foarte rău. Dacă se întâmpla acest lucru când pleci de-acasă la începutul zilei, dacă se întâmplă de mai multe ori sau calci greşit în timpul zilei, e mai bine să amâni drumul din aceea zi şi să te întorci acasă.
Dacă foloseşti pentru spălat aceeaşi apă care a mai fost folosită de cineva, este semn sigur că te vei certa cu persoana aceea.
Dacă nu dai de pomană, măcar odată în viaţă, o pereche nouă de pantofi, pe lumea cealaltă vei fi desculţ.
Dacă un tablou cade din cui este semn rău, înseamnă moartea unei cunoştinţe sau a unui prieten, boală sau nenoroc pe neaşteptate pentru o rudă care se pregăteşte de călătorie. Cu atât mai rău este semnul, dacă se sparge geamul tabloului.
În încheiere, iată o superstiţie care a născut versuri; întâi superstiţia, care spune că întotdeauna să ridici de pe jos orice ac; şi versurile:
Vezi un ac, l-ai ridicat,
Cu noroc te-ai încărcat.
Vezi un ac şi-l laşi să stea,
Amară e soarta ta.


Radu Botez – parapsiholog – Senior Editor
Co-autor a Ediţiei de colecţie: “Între psihologie şi parapsihologie” – click aici
www.parapsiholog.ro

Published inSuperstiţii din lumea întreagă
consiliere parapsihologica