Skip to content

Superstiţiile fumătorilor

Deoarece suntem în plină criză, preţurile au luat-o razna, locurile de muncă s-au rărit şi numărul şomerilor s-a mărit, este de presupus că numărul fumătorilor să înceapă să scadă, căci oamenii nu-şi vor mai putea permite să cheltuiască bani pe un viciu, pe ceva nefolositor. Odată cu fumătorii vor dispărea şi obiceiurile şi superstiţiile acestora, de aceea, ne grăbim să consemnăm aici câteva dintre acestea.
Încă de la deschiderea pachetului cu ţigări, superstiţia începe să-şi facă simţită apariţia, astfel: dacă, odată deschis pachetul, un prieten va cere o ţigară, superstiţia spune că, dacă vreţi să-l păstraţi ca prieten, să luaţi întâi dvs. o ţigară şi apoi să-i oferiţi şi lui; în caz că un „duşman” va cere prima ţigară din pachet, daţi-i-o, căci asta înseamnă că îl îndepărtaţi. De altfel, unii obişnuiesc să întoarcă în pachetul proaspăt deschis o ţigară cu filtrul în jos, ca să nu le fure nimeni nevasta; această primă ţigară întoarsă invers, simbolizând partenerul/a de viaţă, se fumează ultima şi nu se oferă nimănui, niciodată. Cea mai cunoscută superstiţie este, însă, cea care spune că dacă ţigara se aprinde numai într-o parte, asta înseamnă că persoana iubită te înşală. Când aprinzi ţigara la capătul cu filtrul înseamnă că vei avea scandal cu soacra. Ţigara nu se va aprinde niciodată de la o lumânare, acest lucru fiind considerat un sacrilegiu, aducător de mare nenorocire. Superstiţia mai spune că dacă, aprinzând ţigara de la alt fumător îl ţii de mâna cu ţigara, asta poartă ghinion şi că veţi fi prinşi împreună la furat! Dacă dai ultima ţigară din pachet, superstiţia spune că-ţi dai norocul.

Proverbe despre ţigară

Se spune că „Omul cât de păcătos/După masa-un papiros”, unde „papiros” înseamnă ţigară (din lb.rusă) şi prefigurează prostul obicei al fumătorilor de a-şi aprinde ţigara imediat după masă. Tot la acest obicei atât de nociv se referă şi vorba care spune că „După o masă copioasă/O ţigară puturoasă”. Românul face haz de necaz, recunoscând că obiceiul fumatului este unul dăunător, când spune că fiecare ţigară aprinsă este încă „un cui bătut la propriul coşciug”.

Ultima oră…

Am auzit că Marea Britanie intenţionează să interzică fumatul pe teritoriul său în următorii ani. Nu ştim cum se poate realiza asta, dar ideea este promiţătoare !..

REDACŢIA

Published inEditorial
consiliere parapsihologica