Skip to content

ZBURĂTORUL – superstiţie sau legendă?

Puţine mituri sau legende au născut atâtea superstiţii şi atât de stabile timp îndelungat, ca “Zburătorul”. Întâlnit şi la alte popoare, acest mit, legendă sau, cine-stie?, adevăr, a născut superstiţii, dar a avut ecouri şi în literatură. Cel mai cunoscut este “Zburătorul” lui Ion Heliade Rădulescu. Chiar mitul erotogonic al “Luceafărului” lui Mihai Eminescu repetă în mod trans-simbolic mitul Zburătorului. G. Călinescu spune despre acesta: “Zburătorul (…) este un demon frumos, un Eros adolescent, care dă fetelor pubere tulburările şi tânjirile întâiei iubiri”. Dubletul feminin al acestuia este Zburătăroaica, urâtă şi rea, care corupe tinerii bărbaţi. El este o semidivinitate erotică de tipul “incubi”-lor, un demon arhaic de tip malefic, care se metamorfozează în şarpe, zmeu, sul de foc, intră-n case, în patul victimelor, fete sau femei tinere şi le tulbură firea, le chinuie în vis (oniric) şi le lasă spre ziuă palide şi obosite ca după o lungă noapte de dragoste.
De notat că el nu este vampir. La noi în ţară, există credinţa populară în superstiţia Zburătorului adânc înrădăcinată la sate. Se spune că Zburătorul rătăceşte noaptea, între miezul nopţii şi “cântători”, tulbură fetele şi nevestele tinere părăsite sau văduve.El se metamorfozează în iubitul lor şi petrece cu ele toată noaptea. În acest timp femeile, fetele dorm, totul petrecându-se în vis, iar a doua zi ele sunt obosite, trase la faţă, palide ca după o noapte adevărată de orgie sexuală.
Uneori Zburătorul tulbură minţile fetelor, care tind astfel spre obsesie sexuală; au stări febrile, de excitare şi orgasm.Alteori, pătrunde nevăzut, ca o adiere şi tulbură-n somn corpul celor ce-l aşteaptă, fie tineri sau tinere.Zburătorul poate lua forma unui sul de foc, a unui şarpe şi – se spune că – zburătorii au o cântare a lor numită “glasul zmeilor”.
Pentru “dezburătorit” există un capitol întreg de folclor erotic, care cuprinde farmece, vrăji, descântece de dragoste; dar primul dintre ele rămâne descântecul de dezburătorit, despre care vom mai vorbi într-un articol viitor.

REDACŢIA

Published inEditorialSuperstiţii în dragoste
consiliere parapsihologica